ГоловнаПолітика

Рада прийняла "безвізовий" закон про підслідність злочинів

Служба безпеки України буде розслідувати справи про нацбезпеку і тероризм.

Рада прийняла "безвізовий" закон про підслідність злочинів
Фото: ukrainadnes.com

Верховна Рада у вівторок уточнила перелік кримінальних злочинів, які підвідомчі Службі безпеки України.

За відповідний законопроект №2542а, який вносить зміни до статті 216 Кримінального кодексу та в перехідні положення Кримінального процесуального кодексу, проголосували 325 депутатів.

Перше читання проект "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рекомендацій Європейського Союзу з виконання Україною плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно уточнення підслідності органів досудового розслідування" пройшов 8 жовтня.

Документ в основному обмежує Службу безпеки України повноваженнями проводити досудове розслідування злочинів сферою національної безпеки і оборони і пов'язаних із тероризмом. Водночас Рада вирішила залишити за СБУ цілу низку кримінальних злочинів, які в першому читанні в неї забирали. Йдеться про статті 334, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 (переважно є військовими злочинами).

При цьому СБУ більше не зможе розслідувати справи про зловживання владою, перевищення повноважень, службову підробку.

Цей документ також конкретизує підслідність злочинів органам ще не створеного Державного бюро розслідувань і податкових органів.

Нагадаємо, що також сьогодні ухвалено "безвізові" проекти про спецконфіскацію та видворення мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram