ГоловнаПолітика

Рада ухвалила "безвізові" закони про спецконфіскацію (оновлено)

Майно третіх осіб дозволили арештовувати

Рада ухвалила "безвізові" закони про спецконфіскацію (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада дозволила арешт майна будь-яких осіб у разі його використання як доказу в кримінальному провадженні.

За ухвалення в цілому законопроекту №2540а проголосували 272 депутати за мінімально необхідних 226. Документ входить до переліку законопроектів, ухвалення яких необхідне для безвізового режиму з ЄС.

Законодавчим актом частину четверту статті 962 Кримінального кодексу викладено в такій редакції: "Гроші, цінності, у тому числі кошти, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, інше майно, вказане в цій статті, передане особою, яка вчинила злочин, передбачений цим Кодексом, третій особі, яка одержала або придбала в підозрюваної, обвинуваченої або засудженої майно, отримане злочинним шляхом, у випадках, передбачених частиною першою статті 961 Кодексу, безоплатно або в обмін на суму, значно нижчу за ринкову вартість, або знала, або мала знати, що мета такої передачі - уникнення конфіскації або спеціальної конфіскації, підлягає спеціальній конфіскації. Вищевказані відомості щодо третьої особи повинні бути встановлені в судовому порядку на підставі достатності доказів. Спеціальна конфіскація не може бути застосована до майна, яке перебуває у власності сумлінного набувача".

Оновлення. Згодом Рада 291 голосом ухвалила пов'язаний законопроект №2540а. Цей проект дає можливість правоохоронним органам накласти арешт, наприклад, на майно державних підприємств, які виводять кошти на офшорні рахунки, навіть якщо немає конкретного підозрюваного, але є обґрунтовані підозри, що гроші розкрадають.

За законом, арешт може накладатися на майно, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом або знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, придбане злочинним шляхом, є доходом від скоєного злочину, отримане за рахунок доходів від скоєного злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram