>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Російських легкоатлетів рекомендували усунути від Олімпіади в Ріо

Доповідь WADA грунтується на результатах власного розслідування.

Російських легкоатлетів рекомендували усунути від Олімпіади в Ріо
Фото: newsfiber.com

Комісія Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) рекомендувала Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) дискваліфікувати Всеросійську федерацію легкої атлетики (ВФЛА) за систематичні порушення, пов'язані із застосуванням допінгу спортсменами.

У тому разі, якщо діяльність національної легкоатлетичної федерації буде визнана недійсною, спортсмени з Росії не зможуть взяти участь у літніх Олімпійських іграх 2016 року, які відбудуться в Ріо-де-Жанейро, передає "Бі-бі-сі".

Як сказано у незалежному звіті агентства, московську антидопінгову лабораторію необхідно позбавити ліцензії, оскільки вона не може "працювати незалежно". При цьому члени комісії звинувачують ФСБ Росії у "прямому залякуванні і втручанні" у побудову системи приймання допінгу.

Доповідь WADA грунтується на результатах власного розслідування, розпочатого після виходу в грудні 2014 року фільму про масове вживання допінгу російськими легкоатлетами на німецькому телебаченні. Автори фільму звинуватили також Міжнародну асоціацію легкоатлетичних федерацій у приховуванні зловживань з боку Росії.

У ВФЛА називали ці звинувачення брехнею.

Також у понеділок Інтерпол оголосив про згоду виступити координатором міжнародного розслідування про застосування допінгу і корупції в легкій атлетиці.

Звіт комісії WADA підтверджує звинувачення в тому, що деякі російські лікарі та/або персонал лабораторії нарівні з тренерами спортсменів причетні до систематичних порушень, пов'язаних із застосуванням допінгу.

У доповіді агентства також стверджується, що керівник московської лабораторії Григорій Родченков був "помічником і пособником" цієї діяльності.

Експерти комісії підозрюють його у вимаганні та отриманні хабарів, а також в умисному знищенні проб. Всього, згідно зі звітом, було знищено понад 1400 проб, незважаючи на письмову вимогу Всесвітнього антидопінгового агентства зберегти зразки.

Згідно зі звітом, сочинська антидопінгова лабораторія так само, як і московська, перебувала під наглядом ФСБ Росії.

Крім того, Російське антидопінгове агентство (РУСАДА), за даними експертів комісії, заздалегідь попереджало спортсменів про тести на допінг і приховувало випадки непроходження атлетами обстежень.

РУСАДА також допускало усунутих спортсменів до участі у змаганнях до закінчення терміну заборони, стверджує комісія WADA.

Нагадаємо, 4 серпня повідомлялося, що Міжнародна федерація легкої атлетики з 2011 року порушила 63 справи за аномальним даними в біологічних паспортах атлетів, які говорять про можливе вживанні допінгу. 31 з них порушено проти

Німецьке телебачення випустило кілька документальних фільмів, що розповідають про систематичне застосування допінгу в спорті, зокрема російськими легкоатлетами. Останній з них вийшов в ефір на початку серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram