ГоловнаЕкономікаФінанси

Інфляція сповільнилася через зміни методології обліку тарифів на газ, - економіст

У жовтні темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 46,4% в річному вимірі.

Інфляція сповільнилася через зміни методології обліку тарифів на газ, - економіст
Фото: www.dragon-broker.com

У жовтні ціни на споживчі товари впали на 1,3% після зростання на 2,3% у вересні. У річному вираженні інфляція сповільнилася до 46,4% в річному вимірі порівняно з 51,9% у вересні і квітневим піком на рівні 60,9%, повідомив Держстат.

Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital, називає причиною скорочення темпів зростання цін зміну методології розрахунку тарифів на газ. Про це йдеться в розсилці інвесткомпанії.

"Держстат врахував пільгову ціну на газ, згідно з якою оплачуються 200 м3 зі щомісячного обсягу газу, спожитого в опалювальний сезон з жовтня по квітень (3600 грн/тис. м3, або $159/тис. м3, з урахуванням ПДВ і витрат на транспортування). Служба статистики не брала до уваги цей тариф під час розрахунку інфляції у квітні, коли дворівнева тарифна система тільки була запроваджена згідно з домовленостями з МВФ. Оскільки раніше враховувалася тільки повна вартість газу (7188 грн./тис. м3, або $318/тис. м3), ціна на газ для населення підскочила на 453% у квітні. Виправлення в методології спричинили падіння ціни на газ на 33% у жовтні, компенсувавши заплановане підвищення тарифів на опалення на 40%", - повідомила Бєлан.

У підсумку статистика повідомила про падіння цін на комунальні послуги на 14%, але порівняно з минулим роком, як і колись, спостерігається дворазове зростання цін.

"Зміна методології обліку цін на газ передбачає значні ризики нашим прогнозам на кінець 2015 і 2016 років. Ми знижуємо наш прогноз на кінець 2015 р. на 4 п.п., до 44%, відповідно підвищуємо наш прогноз на кінець 2016-го до 14%. Наш прогноз на 2016 р. передбачає, що пільговий тариф на газ скасують у квітні 2016-го, хоча ці наміри можуть переглянути в результаті переговорів із МВФ ", - додала Олена Бєлан.

Комунальна складова, ймовірно, стане найбільшим драйвером інфляції наступного року, тоді як зростання цін на інші споживчі товари має різко сповільнитися завдяки відносній стабільності гривні, вважає економіст.

Нагадаємо, в травні річна інфляція сягнула піку і підстрибнула вище за 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram