ГоловнаСвіт

Перші за 25 років вибори у М'янмі виграла опозиція

Партія нобелівської лауреатки Аун Сан Су Чжі може отримати дві третини місць у парламенті.

Перші за 25 років вибори у М'янмі виграла опозиція
Аун Сан Су Чжи
Фото: EPA/UPG

Владна в М'янмі Партія солідарності та розвитку Союзу програла парламентські вибори, які відбулися напередодні. Як повідомляє Reuters, її лідер Тхей У вже визнав поразку, хоча офіційних результатів голосування поки що не оголошували.

Паралельний підрахунок опозиційної партії "Національна ліга за демократію", яку очолює правозахисниця Аун Сан Су Чжі, показав її перемогу з результатом більш ніж 80% у центральних густонаселених регіонах. У провінції опозиційна партія набирає близько 65%.

На тлі таких результатів цілком імовірно, що НЛД зможе отримати 2/3 місць у парламенті, необхідних для обрання президента. 70-річна Аун Сан Су Чжі, втім, не може претендувати на найвищу посаду, оскільки влада внесла до конституції пункт, що забороняє займати її особам, які мають родичів за кордоном. Аун Сан Су Чжі має двоє синів від канадського вченого-тибетолога, який помер 18 років тому.

Навіть незважаючи на перемогу партії НЛД, генералітет М'янми збереже великий вплив на країну, оскільки за ним залишаються ключові портфелі в кабміні і чверть гарантованих місць у парламенті. Крім того, конституція країни дозволяє військовим брати контроль над урядом у певних випадках і зберігати контроль над економікою через холдингові компанії.

Су Чжі виграла вибори 1990 року, але тоді військові, які керували країною, відмовилися передати їй владу. Після цього вона потрапила до в'язниці і провела там близько 10 років років, 2000 року її перевели під домашній арешт, а на свободу вона вийшла аж 2010 року.

Су Чжі є лауреатом Нобелівської премії миру 1991 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram