ГоловнаПолітика

Сакварелідзе повідомив про підозру помічника Суркова

Інал Ардзінба звинувачується в спробі створити "Бессарабську республіку"

Сакварелідзе повідомив про підозру помічника Суркова
​Инал Ардзинба

Прокуратура Одеської області, очолювана Давидом Сакварелідзе, заочно повідомила про підозру Інала Ардзінбу, помічника Владислава Суркова.

"Слідством встановлено, що в період з січня по квітень 2015 року на території Російської Федерації підозрюваний у змові з іншими особами займався вербуванням однодумців і створював передумови для незаконного проголошення суверенного державного утворення «Бессарабія» на території Одеської області", - написав Сакварелідзе у своєму фейсбуці.

В "Бессарабію" мали увійти території Арцизького, Білгород-Дністровського, Болградського, Саратського, Тарутинського, Татарбунарського, Ренійського, Кілійського, Ізмаїльського районів.

За цим епізодом Ардзінба звинувачується в підготовці до посягання на територіальну цілісність України (ч.2 ст.14, ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України).

При цьому його підозрюють також у вчиненні особливо тяжкого злочину, а саме в участі у терористичній організації "ДНР" і сприянні її діяльності (ч. 1 ст. 258-3 КК).

Наприкінці жовтня цього року Ардзінбу оголосили у міжнародний розшук.

Інал Ардзінба - перший помічник Владислава Суркова, який курує в Кремлі "ДНР" і "ЛНР". Він - син Бату Ардзінби, котрий воював в Абхазії проти Грузії. Глава СБУ Василь Грицак у липні називав Інала Ардзінбу куратором створення "Бессарабської народної республіки" на території Одеської області. Про причетність Суркова й Ардзінби до терористичних актів в Україні заявляв раніше екс-глава СБУ Валентин Наливайченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram