ГоловнаЕкономікаФінанси

Держбанки видали 49 тис. пільгових кредитів на утеплення

Держагентство з енергоефективності та енергозбереження компенсує частину суми кредиту

Держбанки видали 49 тис. пільгових кредитів на утеплення
Фото: www.poltava.pl.ua

Пільгові кредити на енергоефективність та енергозбереження користуються популярністю в Україні, пише Олена Губар у статті "Тепло в кредит" на LB.ua.

"Програма діє вже рік і за цей час банки видали понад 49 тисяч таких кредитів на загальну суму 810,9 млн грн. За даними Держагентства з енергоефективності та енергозбереження України, громадяни отримали відшкодування на 74,1 млн грн", - пише автор.

Зокрема, у разі заміни газових котлів держава повертає 20% суми кредиту, але не більше ніж 12 тис. грн. У разі придбання радіаторів опалення, регуляторів температури повітря, вікон і балконних дверей з енергозберігальним склом, вузлів обліку води і теплової енергії, а також лічильників електричної енергії компенсація складе 30%, але не більше 14 тис. грн. А якщо позичальник також має субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, йому відшкодовується 70% суми кредиту.

Кредити видають тільки держбанки (Ощадбанк, Укргазбанк і Укрексімбанк), суму кредиту обмежено у 50 тис. грн, потрібно внести 10% першого внеску. Кредити "на тепло" видаються за ставкою до 25% річних максимум на три роки. Отримати компенсацію від держави можуть тільки ті, хто беруть кредити. Якщо ви утеплюєте квартиру за свої кошти, Держенергоефективності вам не допоможе.

Нагадаємо, в серпні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав українців зайнятися утепленням будинків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram