ГоловнаСвіт

Китай і В'єтнам домовилися підтримувати мир у Південно-Китайському морі

КНР пообіцяла В'єтнаму кредит на $700 млн.

Китай і В'єтнам домовилися підтримувати мир у Південно-Китайському морі
Взлетная полоса на одном из островов архипелага Спратли в Южно-Китайском-море
Фото: EPA/UPG

Китай і В'єтнам домовилися підтримувати мир в Південно-Китайському морі, де знаходяться спірні острови Спратлі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Відповідну угоду підписали за підсумками візиту до В'єтнаму голови КНР Сі Цзіньпіна. У документі йдеться про необхідність збереження миру і стабільності в Південно-Китайському морі. Крім того, сторони взяли на себе зобов'язання не вчиняти дій, які могли б ускладнити ситуацію в акваторії, у тому числі в районі спірних островів.

Лідер КНР прибув до В'єтнаму 5 листопада з дводенним візитом. Як повідомляє The South China Morning Post, голова КНР провів переговори з генсеком Компартії В'єтнаму Нгуєн Фу Чонгом, обговоривши ситуацію в Південно-Китайському морі, зміцнення військових зв'язків та співробітництво у сфері кібербезпеки. Китай пообіцяв надати В'єтнаму позик на $700 млн, які повинні піти на розвиток інфраструктури, будівництво шкіл і лікарень.

Вранці 6 листопада, виступаючи з промовою до депутатів Національних зборів В'єтнаму, Сі Цзіньпін заявив, що КНР і В'єтнам є хорошими соціалістичними сусідами з довгою спільною історією революційної дружби і повинні бути в змозі розібратися і пережити будь-які "перебої" у відносинах, повідомляє Рейтер.

У своїй промові китайський лідер згадав героя незалежності В'єтнаму Хо Ши Міна і його дружбу із засновником сучасного Китаю Мао Цзедуном, їхні схожі політичні системи.

"Китай і В'єтнам поєднані горами і водами, а дружба між нашими народами сягає давніх часів, - сказав Сі Цзіньпін. - Наші дві партії, країни і народи повинні бути певними у своїй вірі, допомагати одне одному і йти пліч-о-пліч, не дозволяючи нікому порушувати наш темп. Я вважаю, що народи обох країн мають можливість і мудрість розвіяти будь-які перебої (у відносинах)".

При цьому у своїй промові він не згадав про острови Спратлі, на які претендують В'єтнам, Філіппіни, Бруней, Малайзія і Китай. Вважається, що архіпелаг багатий на нафту і газ. Крім того, ці острови мають важливе стратегічне значення, оскільки розташовані на морському торговому шляху.

Нагадаємо, минулого тижня Китай жорстко відреагував на появу есмінця США в Південно-Китайському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram