ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Влада визнала спалах гепатиту А на лівому березі у Києві

Три чверті випадків захворювання припадають на Дарницький, Деснянський та Дніпровський райони

Влада визнала спалах гепатиту А на лівому березі у Києві
Фото: media.rd.com

На лівому березі в Києві рівень захворюваності на гепатит А різко підвищився.

Як повідомив Українські Новини начальник київської СЕС Олег Рубан, з початку року 300 жителів Києва захворіли на гепатит А, з них 76 дітей. Для порівняння, за січень-вересень 2015 року у столиці зареєстрували 246 випадків захворювання вірусним гепатитом А, повідомляла раніше київська СЕС. На той момент цей показник був на 23,2% вищим за показник аналогічного періоду минулого року (195 випадків).

Рубан зазначив, що діти цього року хворіють на вірусний гепатит А удвічі частіше, ніж минулого. Здебільшого гепатит А підхоплюють у дитсадках і школах.

"Хворіють діти у віці до 14-15 років, а за статистикою - до 17 років. Спочатку ми зареєстрували спалах у дитячому садку №672 Дніпровського району, потім невелика реєстрація була серед учнів КПІ, потім, як повідомлялося раніше, в загальноосвітньому закладі №11 того ж Дніпровського району", - сказав начальник київської СЕС.

Санепідемстанція наприкінці жовтня повідомляла, що захворюваність на вірусний гепатит А перевищила міський показник на 43,0% у Дарницькому (показник 12,2; зареєстровано 40 випадків, у тому числі 11 випадків серед дітей), в 1,5 раза у Деснянському (показник 12,8; зареєстровано 47 випадків, у тому числі 17 випадків серед дітей) та у 3,1 раза у Дніпровському (показник 26,3; зареєстровано 93 випадки, у тому числі 19 випадків серед дітей) районах Києва. Усі ці райони розташовані на лівому березі столиці. 73,2% від усіх захворювань на вірусний гепатит А у Києві (180 випадків з 246) виявлено саме в цих районах.

Зазначимо, що гепатит А (також відомий як хвороба Боткіна) - хвороба печінки, що викликається вірусом, який поширюється переважно під час споживання харчових продуктів або води, забруднених фекаліями інфікованої людини. Хвороба тісно пов'язана з відсутністю безпечної води, неналежною санітарією і поганою особистою гігієною. На відміну від гепатиту В і С, інфікування гепатитом А не призводить до розвитку хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертельним результатом, але може викликати симптоми, що ослабляють здоров'я. Вірус також може передаватися через тісний фізичний контакт з інфікованою людиною. Випадкові контакти людей не призводять до передачі вірусу. Інкубаційний період гепатиту А зазвичай триває 14-28 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram