ГоловнаПолітика

СБУ затримала Олену Лукаш (оновлено)

Колишня міністр юстиції переховувалася.

СБУ затримала Олену Лукаш (оновлено)
Елена Лукаш

СБУ затримала колишню міністра юстиції Олену Лукаш.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала речниця СБУ Олена Гітлянська.

"На 15:00 скликаємо брифінг у зв'язку із затриманням Службою безпеки України Олени Лукаш, яка перебувала в розшуку за причетність до злочинів проти Майдану", - повідомила вона.

Претензій до Лукаш з приводу причетності до злочинів проти Майдану правоохоронні органи раніше не висували.

На брифінгу представники СБУ та Генпрокуратури показали відео, на якому Лукаш каже, що перебуває в Києві і буде давати свідчення правоохоронним органам. При цьому вона заявила, що під час затримання її прав не порушили.

"Сьогодні так сталося, що вона повернулася в Україну і була затримана в місті Києві. Де саме, ми розголошувати не можемо", - сказав прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура з травня 2014 року проводить розслідування, згідно з яким Олена Лукаш, працюючи міністром юстиції, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ "Європейська правова група" і фізичними особами-підприємцями протягом серпня 2013 року - січня 2014 року заволоділа держкоштами в розмірі 2,523 млн гривень.

"Лукаш, зловживаючи своїми обов'язками міністра юстиції, за змовою з іншими працівниками Мін'юсту фактично штучно провела тендерні процедури з метою реалізації загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС", - розповів Куценко.

Підозри їй висунули за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (розкрадання чи розтрата держмайна), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення). 10 вересня СБУ оголосила Олену Лукаш в розшук у цій справі.

Її заяви під час Євромайдану, зокрема про те, що силовики можуть використовувати зброю проти мітингувальників на Майдані, перевірять на наявність складу злочину, додав він.

Олена Лукаш у 2013-2014 роках обіймала посаду міністра юстиції в Кабінеті Міністрів Миколи Азарова. 27 лютого 2014 року після перемоги Євромайдану її відправили у відставку.

10 вересня СБУ оголосила Олену Лукаш у розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram