ГоловнаПолітика

З 1,5 млн переселенців проголосували тільки двоє, - КВУ

У Києві двоє переселенців отримали виборче право в судовому порядку

З 1,5 млн переселенців проголосували тільки двоє, - КВУ
Фото: Макс Требухов

Тільки двоє переселенців, які проживають у Києві, відстояли в суді своє право і проголосували на місцевих виборах 25 жовтня.

Про це повідомила керівник Управління захисту прав та інтересів громадян Донецької обласної організації Комітету виборців України Тетяна Дурнєва, інформує Zaxid.net.

За її словами, парламент не зміг внести відповідні зміни у виборчий процес, і єдиним шляхом відстояти своє право голосу для переселенців залишилося лише звернення до суду.

Юрист Донецької облорганізації КВУ Наталія Целовальниченко повідомила, що тільки дві людини - Яків Вітюк, переселенець із Криму, та Ірина Малець, переселенка з Донецька - отримали виборче право в судовому порядку. Загалом, за її словами, у Києві з цього питання було 11 звернень до судових інстанцій. В інших регіонах, за словами юриста, також були схожі звернення до суду, але жодного позитивного рішення щодо них не ухвалили.

"Верховна Рада і Центральна виборча комісія могли зробити все необхідне, щоб переселенці отримали своє виборче право... Люди прожили тут (у Києві, - ред.) півтора року. Ми вважаємо, що керівництво держави має зробити все необхідне, щоб ці люди не відчували себе дискримінованими", - зазначила вона.

Целовальниченко заявила, що тепер готуватимуть позови в Європейський суд з прав людини.

Нагадаємо, станом на вересень кількість вимушених переселенців в Україні сягнула майже 1,5 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram