ГоловнаПолітика

Кандидат у мери Запоріжжя від БПП намагається потрапити у другий тур за допомогою фальсифікацій, - Опоблок

На виборах упевнено лідирує Володимир Буряк

Кандидат у мери Запоріжжя від БПП намагається потрапити у другий тур за допомогою фальсифікацій, - Опоблок
Николай Фролов
Фото: news.meta.ua

Результати голосування на виборах у Запоріжжі, які оголошують представники деяких партій на центральному рівні, не відповідають дійсності.

Про це 27 жовтня на прес-конференції заявив офіційний представник партії "Опозиційний блок" у Запорізькій обласній виборчій комісії, кандидат у депутати обласної ради Запорізької області Єгор Семенков, повідомляє місцевий телеканал ТВ5.

"Нас дуже дивує той факт, що один із керівників центрального штабу Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Сергій Березенко заявив про те, що на виборах у Запоріжжі БПП набрав 15% по місту, а їхній кандидат Фролов - 16%. У результаті паралельного підрахунку, який проводив штаб Опозиційного блоку, ми маємо інші дані, що ґрунтуються на оригіналах протоколів із "мокрими" печатками, - зазначив Єгор Семенков. - За результатами 94,94% опрацьованих протоколів про голосування на посаду мера, Володимир Буряк набирає 31,95%, Микола Фролов - 12,87%, Ярослав Гришин - 12,37%, Олександр Сін - 9,24%, Сергій Кальцев, - 8,69%, Олександр Старух - 6,22%".

"Причому в нас ще дуже великі питання є з приводу другого місця, оскільки протягом усього паралельного підрахунку голосів, який ми проводили, Гришин випереджав Фролова в середньому на відсоток, а вчора ближче до вечора ситуація почала різко змінюватися. Але це вже питання штабу безпосередньо Гришина - як їм захистити свій результат на виборах", - зазначив Семенков.

Щодо голосування за кандидатів у депутати Запорізької міської ради, то тут, як і на виборах до обласної ради, перемагає Опозиційний блок, який випереджає найближчого конкурента більш ніж удвічі.

"Згідно з результатами паралельного підрахунку, Опозиційний блок набирає 24,53%, УКРОП - 11,06%, БПП - 10,63%, "Нова політика" - 9,88%, "Наш край" - 8,17%, "Самопоміч" - 7,21%, "Батьківщина" - 7,07%. Решта партій не долають 5-відсотковий бар'єр", - підкреслив Семенков.

На думку представника Опозиційного блоку в обласній виборчій комісії, неправдива інформація про підсумки виборів у Запоріжжі, поширювана центральним штабом БПП, може бути частиною процесу фальсифікації і "дотягування" результату до потрібних цифр на місцях.

За словами Єгора Семенкова, Опозиційний блок веде підрахунок за протоколами з мокрими печатками, відповідно, результат виборів суттєво не зміниться. Партія контролює підсумкові цифри на всіх рівнях, щоб захистити результати голосування.

Наразі стурбованість і пильну увагу юристів провокує ситуація із затягуванням прийому протоколів у Запоріжжі, насамперед у Шевченківському районі, та в області.

"Протоколи приймають повільно, ті, кого відправляють на доопрацювання, зволікають - усе це створює передумови для підтасовування результатів, - упевнений Єгор Семенков. - У Шевченківському районі вкрай повільно приймають протоколи - із 64 дільниць прийнято тільки 30. Члени комісії, які увійшли до неї за квотою Опозиційного блоку, кажуть, що від них намагаються приховати процес складання уточнених протоколів, намагаються вписати туди цифри без участі представників усіх членів комісії".

У місті Запоріжжі це характерно тільки для Шевченківського району. З Розівського району про одну із сільрад також надходять тривожні новини. А у Василівському районі, за інформацією Семенкова, одна з політичних сил збирається домогтися перерахунку в усьому районі. Це створює передумови для тотальної фальсифікації.

"Ми закликаємо всі політичні сили не гратися з волевиявленням громадян і доб'ємося того, щоб були встановлені реальні результати голосування", - заявив представник Опозиційного блоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram