ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вирішив посилити вимоги до діяльності валютних обмінників

Власники небанківських пунктів муситимуть назвати себе.

НБУ вирішив посилити вимоги до діяльності валютних обмінників
Фото: EPA/UPG

Національний банк вирішив установити для небанківських установ, які здійснюють обмін валют, такі самі вимоги до прозорості структури власності, які встановлено для банків. Це означає, що валютні компанії повинні назвати всіх своїх бенефіціарів.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

"За останні два роки НБУ не видав жодної ліцензії на здійснення валютно-обмінних операцій. Це дуже складний ринок, може безпосередньо впливати на фінансову стабільність держави. Останнім часом ми бачили багато зловживань, пов'язаних із "сірим" або "чорним" ринком валюти, шахрайством тощо. Тому ми плануємо до кінця року врегулювати низку питань щодо вимог до таких установ", - заявив перший заступник голови Національного банку Олександр Писарук.

Також буде введено додаткові вимоги до капіталу небанківських установ та ділової репутації власників.

Національний банк також посилить вимоги до безпеки валютних кас. Крім того, кожен пункт обміну валют повинен бути обладнаний реєстратором розрахункових операцій (РРО).

Нагадаємо, на початку року Писарук говорив, що небанківські пункти обміну валют потрібно закрити. Для цього НБУ підготував законопроект "Про внесення змін до декрету Кабміну "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", який виключає фінансові компанії з генеральної ліцензії на валютні операції.

Писарук заявляв, що Україна є одним із лідерів у Європі за покриттям обмінними установами, і закриття небанківських обмінних пунктів серйозно не вплине на ринок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram