ГоловнаСвіт

Прем'єр Чорногорії звинуватив Росію в організації протестів (оновлено)

Чорногорська опозиція зажадала відставки глави уряду

Прем'єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович вважає, що Росія разом із сербськими націоналістами бере участь в організації антиурядових виступів, спрямованих на зміну влади в Чорногорії.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню HRT.

"Немає жодних сумнівів, що Росія грає і далі відіграватиме активну роль в організації протестів проти влади у Подгориці", - сказав він, додавши, що не має наміру залишати свій пост.

У суботу, 24 жовтня, чорногорські поліцейські застосували сльозогінний газ і шумові гранати для розгону протестувальників-прихильників опозиції, які зібралися біля будівлі парламенту у столиці. По медичну допомогу звернулися 15 співробітників поліції і 24 цивільні особи.

Протест у Подгориці, Чорногорія, 24.10.2015
Фото: EPA/UPG
Протест у Подгориці, Чорногорія, 24.10.2015

В акції протесту взяли участь близько 5 тис. осіб. Мітингувальники зажадали відставки Міло Джукановича, який перебуває у владі з 1991 року, формування перехідного уряду і дострокових виборів. Опозиція стверджує, що прем'єр перетворив країну на свою вотчину. Протестувальники також висловилися проти вступу держави в НАТО.

Оновлено: Росія традиційно заперечує свою причетність до будь-яких антиурядових рухів в інших країнах. Так, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав звинувачення спробою "демонізувати" Росію, інформує "Интерфакс"

"Скрізь шукати якогось диявола і при цьому далі демонізувати Росію - це така відома забава у багатьох держав", - прокоментував він.

Прес-секретар президента додав, що Росія сподівається на "тверезі оцінки" ситуації.

Чорногорія, колишня югославська республіка з населенням 680 тис. осіб, прагне у Євросоюз і НАТО. Так, у червні повідомлялося, що Чорногорія стане наступним членом НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram