ГоловнаСвіт

У Польщі проходять парламентські вибори

Поляки обирають Сейм і Сенат

У Польщі проходять парламентські вибори
Фото: polradio.pl

У неділю, 25 жовтня, в Польщі проходять парламентські вибори, на яких поляки приймуть рішення, хто в найближчі 4 роки буде засідати в залі Сейму (нижня палата) і Сенату (верхня палата).

Як повідомляє "Польське Радіо", всі виборчі дільниці відкрилися вчасно.

Відповідно до Конституції Польщі президент країни встановлює дату виборів до Сейму та Сенату не пізніше ніж за 90 днів до закінчення чотирирічного терміну роботи нинішнього складу. Самі вибори, за правилами, повинні пройти у вихідний день протягом останнього місяця роботи парламенту.

У липні цього року попередній глава польської держави Броніслав Коморовський призначив парламентські вибори на 25 жовтня. У цей день громадянам Польщі належить обрати 460 депутатів Сейму і 100 сенаторів.

Сейм - нижня палата парламенту Польщі, представляє законодавчу владу держави. Сучасний Сейм був утворений в 1989 році після падіння комуністичного режиму.

Вибори в Сейм проходять за пропорційною системою, тобто мандати розподіляються між списками кандидатів пропорційно голосам.

Польща розділена на 41 виборчий округ. У кожному з них, залежно від його розміру, обирають від 7 до 19 депутатів. Прохідний бар'єр встановлено на рівні 5% для партій, 8% для блоку. Також є квота для партій національних меншин (одне місце).

Сенат - верхня палата польського парламенту. Згідно з Конституцією, Сенат має право заблокувати будь-який законопроект, прийнятий у Сеймі, проте Сейм може подолати його вето, прийнявши законопроект абсолютною більшістю голосів.

Сенаторів у Польщі обирають прямим голосуванням в одномандатних округах.

Всього в Польщі зареєстровано 8 виборчих комітетів. У виборчому бюлетені список партії представлений так: "Право і Справедливість", "Громадянська платформа", "Разом", КОРВІН, Польська селянська партія, Об'єднані ліві сили, "Кукіз'15", "Сучасна".

У виборах до Сейму беруть участь 8 тис. кандидатів. За крісло Сенату борються 425 осіб.

Зарплата народних обранців в Польщі становить 9 500 злотих (близько 2250 євро) на місяць, плюс командировочні в розмірі 2500 злотих (близько 600 євро).

Відповідно до польського законодавства, балотуватися в депутати Сейму може громадянин Польщі, який досяг 21 року, депутатом Сенату може стати поляк, що досяг віку 30 років.

Голосовать мають право поляки старше за 18 років. Всього в Польщі зареєстровано близько 30,5 млн виборців, у тому числі близько 2 млн за кордоном.

Нинішній склад парламенту повинен припинити роботу 8 листопада. Термін дії парламенту становить 4 роки.

Нагадаємо, останні соціологічні опитування прогнозують перемогу партії Ярослава Качинського на виборах у Сейм - партія "Право і справедливість" (PiS) може розраховувати на підтримку близько 38% виборців. Рейтинг головного суперника PiS - "Громадянської платформи" (PO) Еви Копач - 24%. Прохідний п'ятивідсотковий бар'єр також долають політичні сили "Кукіз'15" (9,1%), "Об'єднані ліві сили" (8,6%) і "Сучасна" (Nowoczesna, 6,6%). Можуть розраховувати на проходження також КОРВІН (4,9%), Польська селянська партія (4,8%) і "Разом" (3,5%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram