ГоловнаСуспільствоЖиття

Скандальні літаки НАУ передали Держприкордонслужбі

Літаки використовуватимуться для військових завдань

Скандальні літаки НАУ передали Держприкордонслужбі
Национальный авиационный университет
Фото: nau.edu.ua

Міністерство освіти і науки передало Державній прикордонній службі сім літаків, закуплених без проведення відповідних тендерів Національним авіаційним університетом (НАУ).

Про це повідомив на брифінгу глава МОН Сергій Квіт, інформує РБК-Україна.

"Міністерство освіти і науки передало Прикордонній службі сім літаків. Це літаки з тієї закупівлі скандальної, яку зробив Національний авіаційний університет без проведення тендеру, за завищеними цінами, і ці літаки жодного разу не літали, кілька років стоять", - повідомив Квіт.

За його словами, це дво- та чотиримісні літаки, які використовуватимуться для військових завдань.

За

значимо, що це ті самі літаки, які НАУ закупив у 2012 році в австрійської компанії Diamond Finance Services GmbH на суму 2,85 млн євро без ПДВ - п'ять літаків DA40 NG Refurbished Club по 345 тис. євро і два DA42 NG по 562 тис. євро.

За даними виробника цих літаків, літак DA40 NG Refurbished Club виробництва 2006 року з серійним номером D4.211 продавався за 190-220 тис. євро, що більш ніж у півтора разу менше за ціну для українського вишу. Крім того, серійні номери літаків, придбаних НАУ, вказують на їх більш ранній термін виготовлення.

Нагадаємо, у результаті аудиту було виявлено, що посадові особи НАУ не повною мірою дотримувалися вимог законодавства і не контролювали використання коштів держбюджету. Крім того, керівництво університету закуповувало літаки на суму понад 30 млн гривень за завищеними цінами і без тендеру, які весь час з моменту поставки у 2012 році не використовувалися за призначенням.

Міносвіти оцінює зловживання в НАУ на суму близько 300 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram