ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна та ЄБРР підписали кредитний договір на $300 млн

Гроші підуть на закачування газу в підземні сховища

У п'ятницю, 23 жовтня, Україна підписала з Європейським банком реконструкції та розвитку кредитний договір на $300 млн, призначених для закупівлі газу.

Про це повідомив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Підписання відбулося в Берліні в рамках україно-німецького бізнес-форуму. "Кредитну угоду між ЄБРР та "Нафтогазом" на $300 млн для фінансування закупівлі газу і державну гарантійну угоду підписано", - написав він у фейсбуці, додавши фотографію з церемонії підписання.

Фото: facebook.com/andriy.kobolyev

Цей кредит також розблокує $500 млн від Світового банку, як казав Коболєв раніше.

Нагадаємо, 30 вересня Рада директорів ЄБРР схвалила надання $300 млн кредиту "Нафтогазу" на закупівлю газу для закачування в ПСГ. Однак кошти так і не надійшли на рахунки держкомпанії, оскільки міністр енергетики Володимир Демчишин відмовлявся підписати план дій з корпоративного управління НАК, що є однією з умов надання кредиту.

Документ готувався міжнародними експертами без участі Міненерго. Він передбачає передачу управління "Нафтогазом" від Міненерго Кабінету Міністрів. Крім того, після реорганізації стане теоретично можливою приватизація пакетів акцій "Укртрансгазу", "Укргазвидобування", "Укртранснафти" й "Укрнафти", якими володіє "Нафтогаз". Міненерго також стверджувало, що запропонований документ суперечить узгодженому зі Світовим банком переліку заходів з реформування газового сектору, затвердженому Кабміном навесні.

16 жовтня Кабмін за відсутності Демчишина затвердив план дій з корпоративного управління "Нафтогазу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram