ГоловнаПолітика

У Запоріжжі політики пересварилися за право очолити мітинг

Спочатку захід було заявлено як неполітичний

У Запоріжжі політики пересварилися за право очолити мітинг
Фото: tv5.zp.ua

20 жовтня у Запоріжжі пройшов екологічний мітинг. Організатори запланували його на передвиборний тиждень, проте офіційно оголосили «неполітичним». Незважаючи на це, збори з екологічними гаслами спричинили політичні чвари ще до початку.

Мітинг намагалися «приватизувати» кілька партій. Наприклад, партії «УКРОП» і «Радикальна партія Ляшка» анонсували проведення своїх заходів у той самий час, у тому самому місці і під тими самими гаслами, повідомляє tv5.zp.ua.

Свої «права» на мітинг заявили й інші політичні сили.

На самому мітингу також не обійшлося без політичних гасел і «розборок» між тими, хто прийшов, що не дивно за п'ять днів до виборів. Отримати свою частку піару на екологічній тематиці прийшли три кандидати в мери і кілька лідерів списків політичних партій.

Ведуча мітингу протягом майже півгодини безуспішно вмовляла представників Радикальної партії Ляшка та партії УКРОП прибрати партійну символіку.

«Укропівці» сховали символіку лише тоді, коли кандидат у мери від їхньої партії Ярослав Гришин дав кілька інтерв'ю телеканалам на тлі прапорів партії. Згодом з імпровізованої трибуни мітингу він розкритикував своїх політичних опонентів у мерській кампанії. Причому дісталося і присутньому на мітингу кандидату від БПП Миколі Фролову. Гришин підкреслив, що Фролов жодного разу не був на запорізькому Майдані, але сьогодні представляє в парламенті «демократичну» партію влади.

Микола Фролов також не забув скористатися шансом виступити на мітингу. Його появу біля мікрофона мітингувальники зустріли свистом і криками «Ганьба». Більшого народного обурення «удостоївся» лише представник діючої міської влади, начальник управління з питань екології Запорізької міської ради Гліб Золотарьов.

Дісталося народним депутатам від Запоріжжя і в резолюції, ухваленій за підсумками мітингу. Зокрема, в ній ідеться: «Заявляємо рішучий протест абсолютній бездіяльності з боку народних депутатів, що представляють Запоріжжя у Верховній Раді».

У резолюції також містяться вимоги до менеджменту промислових підприємств, місцевої влади, державної екологічної інспекції, депутатів Верховної Ради, Кабінету Міністрів та президента України Петра Порошенка.

Розбрат у лави учасників мітингу внесло також питання про необхідність вимагати закриття запорізьких підприємств.

Хоча в резолюції мітингу сказано «ми не вимагаємо закриття заводів», частина «екологічних активістів» була налаштована радикально. На сторінці заходу в соцмережах велику підтримку отримали коментарі з вимогою закриття запорізьких підприємств, що здійснюють викиди в навколишнє середовище.

Така позиція викликала суперечку в колі захисників екології. Містяни, налаштовані більш помірковано, заперечували, що закриття підприємств негативно позначиться на економічному стані міста і його жителів.

«Мені важливіше здоров'я, мене міський бюджет не хвилює», - заперечували радикали.

Нагадаємо, на аналогічних заходах, що проводилися раніше, вимога закриття запорізьких підприємств, які здійснюють викиди, висувалася неодноразово.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram