ГоловнаСвіт

Канада припинить авіаудари по ІД у Сирії та в Іраку

Новий прем'єр відмовився від участі в операції.

Канада припинить авіаудари по ІД у Сирії та в Іраку
Фото: wemontreal.com

Канадські військово-повітряні сили припинять завдавати ударів по бойовиках терористичної організації "Ісламська держава" (ІД) в Іраку та Сирії.

Про це у вівторок, 20 жовтня, заявив майбутній прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, який отримає цю посаду завдяки перемозі лібералів на парламентських виборах у країні, що відбулися день тому. Він також поінформував про своє рішення по телефону президента США Барака Обаму, повідомляє агентство AFP.

Припинення дій канадської військової авіації в Іраку та Сирії Трюдо пояснив відповідною обіцянкою виборцям під час своєї кампанії. При цьому майбутній голова уряду не повідомив конкретних термінів виведення канадських ВПС із Близького Сходу. Водночас він запевнив, що Канада продовжить брати участь у спрямованій проти ісламістів військовій місії, відправляючи в конфліктні регіони своїх військових інструкторів.

У серпні 2014 року США на чолі міжнародної коаліції почали силову операцію проти ІД в Іраку, з вересня повітряних ударів зазнає територія Сирії. 3 жовтня прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер заявив, що країна приєднується до військової операції проти ІД.У жовтні 2014 року колишній уряд Канади відправив на Близький Схід шість винищувачів F-18, два літаки-розвідники CP-140 Aurora і один літак-заправник Airbus СС-150. Для підтримки повітряної місії в регіон спрямовано 600 військовослужбовців. Уперше канадці взяли участь в операціях 9 квітня.

Канадський контингент розквартировано на авіабазі в Кувейті. Парламент Канади проголосував за продовження місії. Канадські військовослужбовці будуть входити до складу коаліції до березня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram