ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

30 поранених бійців уникли інвалідності завдяки українській технології відновлення кісток

Вітчизняні лікарі застосовують клітинні технології для відновлення кісткової тканини при важких бойових травмах кінцівок.

30 поранених бійців уникли інвалідності завдяки українській технології відновлення кісток
Презентация проекта "Биотех-реабилитация"
Фото: Нелли Вернер

Українські лікарі в рамках соціального проекту "Біотех-реабілітація поранених" проводять операції з відновлення кісток бійцям АТО із застосуванням біотехнологій. За рік роботи проекту лікування пройшли 35 бійців АТО - щомісяця клініка приймає на лікування 2-4 осіб.

Про це повідомив співзасновник і генеральний директор медичної компанії ilaya Олексій Шершньов на прес-конференції в Києві.

Власна технологія ilaya дозволяє зберегти кінцівки людям, яких уже не може вилікувати традиційна медицина, відправляючи їх на ампутацію. Хоча вирощування цілих органів як систем медицині поки що недоступне, лікарі клініки успішно вирощують фрагменти кісток з клітин пацієнтів і потім імплантують їх у пошкоджені ділянки, запускаючи процес регенерації.

Операція з відновлення кістки в ilaya коштує в середньому 250 тис грн. Як зазначив Шершньов, ампутація кінцівки, з урахуванням соціальних виплат воїнові через інвалідність, навіть з урахуванням середньої в країні тривалості життя 60 років, обійдеться державі в 3 млн грн. Плюс протези, які потрібно замінювати щонайменше раз на 10 років.

"І це ще без урахування зниження доходу людини через втрату продуктивності - адже люди після ампутації не можуть працювати з колишньою ефективністю, їх можливості обмежені. А страждання людини, яка залишається без руки, без ноги - їх компенсувати неможливо", - сказав засновник клініки.

На прес-конференції були пацієнти клініки ilaya - бійці, які пройшли через десятки операцій у шпиталях, яким рекомендували ампутацію, проте їх урятували лікарі клініки.

Зокрема бійцеві полку "Дніпро-1" Михайлу відновили ключицю, яка була сильно пошкоджена через поранення. Через 2 місяці після операції Михайло вже міг виконувати вправи - підтягуватися на турніку, а незабаром він повернувся на службу у свій полк.

Гроші на проект збирає Фонд "People's project" Давида Арахамії. За рік волонтери зібрали для лікування таких пацієнтів 8 млн грн. Нещодавно клініка звернулася до держави з пропозицією замінити волонтерське забезпечення на бюджетне фінансування.

Компанія ilaya має ліцензію на роботу з клітинами (як зазначив Шершньов, таких ліцензій в Україні видано лише 6). Лікарі клініки публікують наукові статті про метод біотех-реабілітації в медичних журналах за кордоном. Водночас фахівці клініки констатують, що технологія вирощування кісток наражається на негативну реакцію в медичній спільноті через недовіру до нових технологій.

Як повідомляли, протезування бійців АТО коштом НАТО затягується через юридичні зволікання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram