ГоловнаЕкономікаБізнес

Газопровід Польща-Україна отримав ТЕО

110-кілометрова труба дозволить Україні значно збільшити реверс

Газопровід Польща-Україна отримав ТЕО
Фото: utg.ua

"Укртрансгаз" і польський оператор газотранспортної системи Gaz-System 9 жовтня завершили розробку техніко-економічного обґрунтування інтерконнектора Польща-Україна.

Як повідомляє прес-служба УТГ, запланований інтерконнектор включатиме будівництво магістрального газопроводу "Германовичі - кордон" загальною довжиною приблизно 1,5 км по території Польщі і "Більче-Волиця - кордон" довжиною 110 км по території України. Крім того, на території Польщі побудують компресорну станцію Страхоцина, вимірювальну станцію і відрізки газопроводу: "Германовичі - Страхоцина", "Страхоцина - Погорська Воля", "Погорська Воля - Творзен" і "Творов - Творзен".

Об'єднання газотранспортних систем України та Польщі забезпечить можливість збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через польську територію, а також дозволить зберігати європейський газ у підземних сховищах газу України.

Пропускна здатність між Польщею й Україною складе 21,9 млн кубометрів на добу (8 млрд кубометрів на рік проти нинішніх 1,5 млрд кубометрів), у зворотному напрямку - з України до Польщі - 19,2 млн кубометрів на добу (7 млрд кубометрів в рік).

Українська компанія зазначає, що завдяки цьому проекту в Україні можна буде поставляти паливо з терміналу зрідженого газу в польському Свіноустьє. Його будівництво було завершено 11 жовтня. Польща зможе приймати в Свіноустьє від 5 до 7,5 млрд куб. м газу на рік. Це дозволить полякам купувати на Заході до 70% необхідного для країни "блакитного палива". Ще у 2011 році Польща могла купити на західних ринках лише 9%.

Будівництво газопроводу має бути завершено у 2020 році.

Нагадаємо, 17 грудня 2014 року оператори газотранспортної системи України ("Укртрансгаз") і Польщі (Gaz-System) підписали угоду, якою передбачено будівництво магістрального газопроводу-інтерконнектора між Польщею та Україною. Орієнтовна вартість будівництва на території України оцінюється у 245 млн доларів. Він дозволить отримати доступ до LNG-терміналів на Балтійському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram