ГоловнаПолітика

Чубаров звернувся до Конституційної комісії з приводу утворення кримськотатарської автономії

Кримські татари мають право на самовизначення, вважає голова Меджлісу

Чубаров звернувся до Конституційної комісії з приводу утворення кримськотатарської автономії
Фото: 24tv.ua

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради від фракції "Блок Петра Порошенка" Рефат Чубаров направив листа главі конституційної комісії Володимиру Гройсману, в якому перераховано прізвища членів КК, які могли б розробити і внести зміни в Конституцію щодо кримськотатарської автономії.

Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" розповів сам Чубаров.

Серед експертів, які могли б опрацювати це питання, він, зокрема, назвав Сергія Головатого, Леоніда Кравчука, заступницю голови Верховної Ради Оксану Сироїд. "Пані Сироїд попросив увійти, тому що в неї теж є свої підходи до цього питання. Я спробував зробити так, щоб це були люди не просто високопрофесійні, але щоб вони були досить впливові", - зазначив Чубаров.

"Кожен народ має право на самовизначення, крапка. Це право не залежить від його численності, численний це народ чи нечисленний. Сучасний світ знає такі форми, коли забезпечувалася і навіть зміцнювалася територіальна єдність держави, в якій самовизначалися різні народи. І тому, звичайно, кримські татари мають право на самовизначення на своїй землі. За межами Криму, який повністю перебуває у складі України, у них немає іншої території. У них немає іншої етнічно тотожної держави", - заявив голова Меджлісу.

"Щодо Херсонської області, то наскільки я знаю, ініціаторами тут якраз були кримські татари. Вперше цю ідею я почув від деяких експертів Майдану. Йшлося про те, що для реалізації стратегії повернення Криму, якої теж, до речі, немає, необхідно мати вибудувану систему управління всією цією діяльністю. Передбачалося, що це має бути, скажімо, відновлення роботи Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, у нас же в Конституції зберігся цей орган. Прокуратури, МВС, СБУ - вони зараз якраз відновлюються. І має бути якийсь майданчик, де вони повинні зосередитися. І тому говорили про особливий статус деяких районів, які прилягають до Криму. Простіше кажучи, межі адміністративного утворення "Автономна Республіка Крим" розширюються на кілька районів до того моменту, поки вирішується питання, пов'язане з деокупацією, з поверненням Криму", - зазначив нардеп.

"Щодо зміни статусу Криму, перетворення його в національно-територіальну автономію на засадах права кримськотатарського народу на самовизначення. Ця тема ніколи не сходила з наших уст. Просто саме на це наше право найменше була готова українська влада за будь-якого президента і за будь-якої політичної сили. Як нам видається, зараз ситуація досить сильно змінилася", - резюмував Чубаров.

Повну версію інтерв'ю з Рефатом Чубаровим дивіться сьогодні о 23:00 на телеканалі "24". Текстову версію очікуйте на сайті LB.ua найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram