ГоловнаСвіт

Кремль засудив заяву Алексієвич про окупацію України

У Путіна засумнівалися в компетентності нобелівського лауреата.

Кремль засудив заяву Алексієвич про окупацію України
Фото: EPA/UPG

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував заяву нобелівського лауреата з літератури 2015 року Світлани Алексієвич про те, що Росія окупувала частину України.

"Напевно, всі її вітають з присудженням Нобелівської премії. Але, цілком ймовірно, Світлана просто не володіє всією інформацією, щоб дати позитивну оцінку того, що відбувається на Україні", - передає слова Пєскова "ТАСС".

У четвер Алексієвич на прес-конференції в Мінську сказала: "Що стосується України, то я думаю, що це, звичайно ж, окупація, іноземне вторгнення", передає "Радіо Свобода".

Світлану Алексієвич було оголошено лауреатом Нобелівської премії з літератури на церемонії у четвер, 8 жовтня. Премію було присуджено з формулюванням "за багатоголосу творчість - пам'ятник стражданню і мужності у наш час".

Алексієвич народилася в 1948 році в українському Івано-Франківську, але потім переїхала з родиною до Білорусі. Закінчила факультет журналістики БДУ, працювала в районній газеті в Брестській області. Була членом Спілки журналістів СРСР.

Популярність їй принесла, зокрема, книга "У війни не жіноче обличчя" про роль жінок у Другій світовій війні. Інші відомі твори Алексієвич - "Цинкові хлопчики", "Чорнобильська молитва", "Час секонд хенд".

Президент України Петро Порошенко у своєму фейсбуці прокоментував вручення Алексієвич Нобелівської премії так: "Нобелівську премію з літератури отримала Світлана Алексієвич, родом з Івано-Франківська. Де б ми не були, якою б мовою не говорили і писали - ми завжди залишаємося українцями! Вітаю!"

Водночас президент Білорусі Олександр Лукашенко поки що володарку Нобелівської премії не привітав, повідомила сама Алексієвич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram