ГоловнаПолітика

Законопроект про Агентство повернення активів ухвалено в першому читанні

Рада створює черговий орган для боротьби з корупцією.

Законопроект про Агентство повернення активів ухвалено в першому читанні
Фото: linkis.com

Верховна Рада в четвер прийняла за основу законопроект №3040 про створення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

За цей проект, який ухвалюють на вимогу Європейського Союзу, проголосували 237 депутатів при 226 мінімально необхідних. Він входить у пакет законів, необхідних для запровадження безвізового режиму з ЄС.

Планувалося, що Нацагентство функціонуватиме на відсоток від коштів, знайдених і повернутих до державного бюджету. Однак ця норма викликала бурхливі протести серед депутатів, і щоб проект проголосували, її виключили.

Нове Нацагентство не буде правоохоронним органом. Агентство буде підзвітне Раді і підконтрольне Кабміну. Голову агентства обиратиме конкурсна комісія.

Нагадаємо, МВС говорило про плани повернути в Україну мінімум 30 млрд доларів, виведених за кордон колишніми можновладними чиновниками.

Зараз над поверненням злочинних активів працюють незадовільно. У серпні перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова говорила, що цього року до держбюджету було повернуто лише 7,87 тис. гривень конфіскованих коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram