ГоловнаПолітика

Депутати "Народного фронту" покинули засідання податкового комітету через газовий закон

Нардепи впевнені, що закон лобіює інтереси олігархів.

Депутати "Народного фронту" покинули засідання податкового комітету через газовий закон
Фото: Степан Івахів

Депутати "Народного фронту" покинули засідання податкового комітету через спробу незаконно "протягнути" газовий закон, який лобіює інтереси олігархів.

Народні депутати фракції "Народний фронт" - члени Комітету ВР з питань податкової та митної політики покинули у середу засідання Комітету, аби не допустити порушень статті 116 Регламенту Верховної Ради, за якою пропозиції та поправки до законопроекту, що готується до другого читання, вносяться в 14-денний термін після дня прийняття його за основу.

Про це повідомив секретар податкового Комітету, народний депутат фракції "Народний фронт" Олег Кришин.

Він зазначив, що парламентарі вимушені були саме таким чином протистояти намаганням незаконно включити до порядку денного засідання Комітету питання стосовно розгляду в другому читанні законопроекту про зниження ренти на видобуток газу, який лобіює інтереси олігархів ( № 2835).

"Цей законопроект лише у вівторок був прийнятий у першому читанні, причому при дуже напруженому обговоренні, адже має ряд суттєвих недоліків. Під гучною назвою щодо зменшення тарифів на газ для населення він, насправді, передбачає зменшення тарифів і рентних платежів для підприємств газовидобувної промисловості. Але до державного бюджету від рентних платежів сьогодні надходить 24 млрд грн. Ці кошти йдуть на виплату субсидій. Яким чином недонадходження можуть вплинути на соціальні виплати українцям? Це – суто економічне питання, яке потребує відповідних розрахунків, і Регламент Верховної Ради дає для цього певний час", - наголосив парламентар.

"Важливий закон не може прийматися в порушення іншого закону. І не можна із суто економічного питання робити політичне. Він має бути комплексним, більш стратегічним. Ми повинні прорахувати, як відобразиться зниження рівня податкового навантаження за видобування природного газу саме на кінцевому споживачеві, на тарифах, які будуть сплачувати люди", - заявив народний депутат.

Окрім того, за його словами, потрібно прорахувати, як створити сприятливі інвестиційні умови, аби вітчизняні газовидобувні компанії мали змогу нормально працювати, забезпечуючи українців газом власного видобутку.

"Але яким чином депутати можуть внести пропозиції та поправки до існуючого зараз тексту законопроекту, коли, в порушення всіх регламентних норм його намагаються відразу "протягнути" до другого читання?" - підкреслив Олег Кришин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram