ГоловнаПолітика

Садовий звільняє голову управління культури Львова за скаргою церкви

Мер Львова попросив пробачення за слова Магдиш про роль церкви в житті львів'ян

Садовий звільняє голову управління культури Львова за скаргою церкви
Фото: www.facebook.com/LvivCityCoffeefes

Мер Львова Андрій Садовий попросив пробачення за слова керівника управління культури Львівської міськради Ірини Магдиш про роль церкви в житті львів'ян і заявив, що "навряд чи зможе працювати з нею в одній команді".

Про це повідомляє ZAXID.NET.

Йдеться про інтерв'ю Магдиш "Українській правді", опубліковане 5 жовтня, в якому вона критично відгукнулася про діяльність церкви. Поява цього матеріалу обурила консервативні кола УГКЦ.

"Є райони (у Львові, - ред.), де взагалі нічого немає - жодного культурного центру, жодної бібліотеки, театру або кінотеатру. Це мертві райони в культурному сенсі. Єдина розвага для людей в такому районі - церква. І церква починає на цьому "жирувати" і зловживати страшно. В одному з таких районів у кожній школі у вестибюлі стоїть фігура Божої матері, обкладена квітами, такий вівтар маленький. Іноді я там заставала моменти, коли під час уроків діти стояли як на лінійці перед цим вівтарем, а отець правив службу. На моє запитання, чому діти тут, а не на уроках, ніхто не знайшов, що відповісти", - сказала Магдиш в інтерв'ю.

Вона також зазначила, що не проти церкви, але релігія повинна бути "особистою справою людини".

"Це їхні гроші. Їхні парафіяни - це їхні гроші, а парафіян треба виховувати з малих літ. Якщо людина звикла ходити до церкви як на єдину розвагу у своєму світі і вносити пожертвування, то церква буде процвітати. Я не проти релігії, це особиста справа людини. Але церква не повинна бути єдиною інституцією і культурною пропозицією. Ми повинні пропонувати людям інші можливості", - наголосила голова управління культури Львова.

"Релігія - це дійсно особиста справа людини. І суспільство повинно мати весь спектр культурних пропозицій. І справа міста - робити таку пропозицію, створювати відповідні умови, а не показувати на когось пальцем і говорити, що хтось щось робить не так", - прокоментував заяви своєї підлеглої Садовий.

При цьому він також відзначив активну соціальну діяльність УГКЦ.

"Свого часу саме церква найбільш активно допомогла міській владі Львова реалізувати принцип соціального партнерства... Не знаю, чи компенсують мої слова повною мірою ту образу, якої зазнали парафіяни та представники церкви після слів керівника управління культури міста Львова. Але мої вибачення щирі. Тому що ці слова образили і мене особисто", - написав Садовий на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Вірю, що вміння і таланти Ірини будуть корисні в місті. Але я особисто вже навряд чи зможу з нею працювати в одній команді", - додав він.

Після цього Магдиш написала заяву про звільнення, пише видання.

Нагадаємо, у вересні у Львові пройшов третій Конгрес культури Східного партнерства, присвячений зокрема ролі культури в епоху кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram