ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ закрив банк "Контракт"

Куратора Нацбанку виявив в установі великі порушення

НБУ закрив банк "Контракт"

Національний банк 6 жовтня визнав неплатоспроможним банк "Контракт".

Як повідомляє прес-служба регулятора, минулого місяця Нацбанк почав отримувати повідомлення від юридичних осіб про затримку платежів "Контрактом", після чого до банку ввели куратора для більш детального вивчення ситуації.

Куратор виявив значний обсяг непроведених клієнтських платежів, які переховувалися за різними статтями балансу. Крім того, виявлено недостачу понад 12 млн гривень у касі, яку керівництво банку пояснило помилковим формуванням звітності. Також виявилося, що з метою поліпшення фінансового результату банк використовував фіктивні операції з цінними паперами, що фактично є спотворенням фінансової звітності.

З моменту призначення куратора ні менеджмент, ні власник банку не звернулися до Національного банку про плани щодо фінансового оздоровлення фінустанови, хоча за таких умов функціонування банку було неможливим без підтримки власника. При цьому розпочали продаж майна банку третім особам без фактичного надходження грошових коштів - з відтермінуванням платежів, коштом перепродажу цінних паперів і т.д.

У зв'язку з тим, що сформована ситуація створила загрози для вкладників і кредиторів банку "Контракт", НБУ вирішив закрити установу.

За даними НБУ, на 1 липня за розміром активів банк посідав 82-ге місце (740,1 млн гривень) серед 127 діючих банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram