ГоловнаЕкономікаФінанси

Фондову біржу ПФТС позбавили ліцензії через російського акціонера

Питання з "Українською біржею" відкладено на 4-6 тижнів.

Фондову біржу ПФТС позбавили ліцензії через російського акціонера
Фото: Макс Левин

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на засіданні у вівторок прийняла рішення анулювати ліцензію ВАТ "Фондова біржа ПФТС" на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку.

Про це повідомляється на сайті регулятора. За даними "Інтерфакс-Україна", рішення набирає чинності через місяць.

Рішення прийнято відповідно до вимог п. 9 ч. 2 статті 16 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності", згідно з якими підставою для анулювання ліцензії є документальне підтвердження встановлення факту контролю (вирішального впливу) над діяльністю ліцензіата осіб інших держав, які здійснюють збройну агресію проти України.

Раніше комісія отримала інформацію щодо планів покупки пакета ПФТС, який належить "Московській біржі ММВБ - РТС", компаніями "Фондова компанія "Фаворит" та "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU). Комісія провела з менеджментом ПФТС та потенційними покупцями низку зустрічей і отримала відповідні пакети документів.

Однак компанія "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) не змогла надати комісії попередню згоду продавця акцій "Московської біржі ММВБ-РТС", а "Фондова компанія "Фаворит" не надала інформації щодо наявності у них коштів на придбання пакета акцій ПФТС та інформації щодо майбутніх кінцевих бенефіціарів біржі.

Комісія, не маючи достатніх підтверджень про можливість дотримання вимог законодавства у сфері ліцензування з боку ПФТС, вирішила анулювати ліцензію біржі.

Рішення НКЦПФР може бути оскаржене в Експертно-апеляційній раді з питань ліцензування при Державній регуляторної службі України та  або в судовій інстанції.

Анулювання ліцензії ПФТС пов'язане з тим, що 28 червня набули чинності поправки до закону "Про ліцензування видів господарської діяльності", згідно з якими компанія може позбутися ліцензії, якщо її контролює резидент країни, яка здійснює збройну агресію проти України.

50,016% акцій фондової біржі ПФТС належать "Московській біржі".

"Московська біржа" також володіє 43% акцій "Української біржі" і має їх позбутися.

Як повідомляється на сайті НКЦПФР, питання щодо прогресу передачі прав власності на пакет "Української біржі" буде розглянуто комісією через 4-6 тижнів, оскільки потенційні покупці акцій "Української біржі" - компанії "Драгон капітал" і "Універ Капітал" - надали на цьому етапі достатньо інформації, яка підтверджує можливість завершення ними процесу купівлі акцій.

Нагадаємо, напередодні НКЦПФР позбавила ліцензії Українську міжбанківську валютну біржу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram