ГоловнаСвіт

ЄС запропонував Туреччині €1 млрд в обмін на стримування потоку мігрантів

ЄС обіцяє Туреччині подальше зміцнення співробітництва.

ЄС запропонував Туреччині €1 млрд в обмін на стримування потоку мігрантів
Фото: dom-info.eu

Євросоюз добивається тіснішої співпраці Туреччини з Грецією та іншими європейськими сусідами для стримування потоку мігрантів у Європу. В обмін ЄС готовий збільшити розмір фінансування, яке Туреччина отримує на утримання біженців з Іраку і Сирії.

Про це повідомляє агентство "Рейтер" з посиланням на проект плану ЄС щодо розв'язання мігрантської кризи, опублікований у вівторок.

Проект плану дій було представлено президентові Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером у понеділок під час візиту турецького лідера до Брюсселя. Чиновники з обох сторін заявили, що документ буде покладено в основу подальших переговорів щодо вирішення мігрантської кризи.

У плані міститься список дій, які ЄС і Туреччина повинні здійснити для розв’язання таких проблем, як підтримка біженців турецькою владою, а також запобігання нелегальній міграції в Європу.

Так, документ передбачає виділення Туреччині €1 млрд ($1,1 млрд) на цей і на 2016 рік на утримання 2,2 млн іракських і сирійських біженців, а також подальше фінансування. При цьому, згідно з планом, деякі біженці отримають можливість переїхати з Туреччини в Європу.

Туреччині, зі свого боку, рекомендується посилити активність і співпрацю берегової охорони з грецьким флотом, посилити сухопутні кордони з Грецією і Болгарією, а також надавати притулок нелегальним мігрантам, яким вдалося потрапити до ЄС, але було відмовлено в отриманні притулку.

Як зазначає Рейтер, у документі немає жодних згадок про заклики Ердогана до ЄС створити "зони безпеки" і безполітні зони на півночі Сирії, до яких чиновники ЄС і уряди країн-членів блоку ставляться вкрай скептично. Разом з тим, зазначає агентство, план є преамбулою до налагодження співпраці Туреччини з ЄС, а також до питання надання туркам спрощених умов отримання віз для поїздок до країн ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram