ГоловнаСвіт

Японія виділить $810 млн на допомогу біженцям з Іраку та Сирії

Захисники прав людини очікують від Токіо спрощення системи прийому біженців

Японія виділить $810 млн на допомогу біженцям з Іраку та Сирії
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Японія, яка у 2015 році прийняла лише 11 з 5000 прохачів притулку, виділить близько $810 млн на допомогу біженцям з Сирії та Іраку.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на японський телеканал NHK.

Очікується, що прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе оголосить про виділення допомоги біженцям у вівторок, 29 вересня, під час свого виступу на Генасамблеї ООН. При цьому наразі невідомо, чи планує Японія знімати жорсткі обмеження на прийом біженців.

В ООН минулої п'ятниці, 25 вересня, заявили, що потік біженців до Європи не слабшає і становить близько 8 тис. осіб на день, а пов'язані з цим проблеми, з якими зараз стикаються європейські уряди, можуть бути "лише верхівкою айсберга".

Минулої п'ятниці МЗС Японії також оголосило, що має намір надати безоплатну допомогу у розмірі $2 млн, щоб підтримати сирійських біженців і приймальні громади в Лівані, і ще $2 млн - країнам Західних Балкан (зокрема, Сербії та Македонії), які стикаються з припливом біженців і мігрантів.

Токіо цього місяця оголосило про зміни у своїй системі прийому біженців, що, на думку правозахисників, лише ускладнює процедуру отримання притулку людьми, які потребують захисту.

14 неурядових організацій, у тому числі Аmnesty International, в понеділок закликали Сіндзо Абе включити прийняття сирійських біженців Японією в його виступ в ООН.

"Зараз саме час для Японії, країни G7, зіграти активну роль у сприянні міжнародному врегулюванню цієї кризи шляхом прийняття сирійських біженців в Японії", - заявила Ері Ісікава (Eri Ishikawa), голова Японської асоціації у справах біженців.

США, які є найбільшим донором гуманітарної допомоги у світі, нещодавно оголосили про намір виділити додаткові $419 млн, унаслідок чого розмір загальної гуманітарної допомоги під час мігрантської кризи зріс більш ніж до $4,5 млрд. Тим часом, план Білого дому збільшити квоту на прийом біженців на 15 тис. на рік стикається з жорстким опором з боку законодавців-республіканців, які побоюються посилення терористичної загрози.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram