ГоловнаПолітика

Україна спробує розширити квоти на експорт після набуття чинності ЗВТ з ЄС, - Клімкін

Росія може оголосити Україні нову торговельну війну, вважає міністр.

Україна спробує розширити квоти на експорт після набуття чинності ЗВТ з ЄС, - Клімкін
Фото: 24.ua

Україна спробує розширити квоти на експорт продукції, які їй нададуть після того, як 1 січня 2016 року набуде чинності Зона вільної торгівлі з Євросоюзом.

Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною" заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

За його словами, про це йшлося під час зустрічі Президента Петра Порошенка з головою Єврокомісії, а також самого міністра з комісаром Єврокомісії з питань торгівлі Сессіль Мейстем.

"Квоти важливі для нас. Якісь ми не вибираємо, якихось немає. Наприклад, квоти на зерно, овочі, м'ясо - ми будемо намагатися їх розширити. Крім того, дуже хочеться - і тут річ не тільки у квотах - щоб українська молочка була на європейських ринках. Ще 2003 року я вперше порушив питання про постачання українського меду. Мені тоді всі говорили, що це нереально, а сьогодні ми - один з основних експортерів і звичайного, і білого меду на ринки ЄС. Зайдіть у будь-який супермаркет у Європейському Союзі: звичайний пакетований сік робиться найчастіше з концентрату українського виробництва, при цьому вже готовий сік ми завезти не можемо - повністю ізольована квота на яблучний сік", - зазначив Клімкін.

На його думку, збільшення квот може відбутися вже наступного року, однак для початку повинна запрацювати ЗВТ.

Водночас у цьому контексті голова МЗС зазначив, що нормальному функціонуванню зони вільної торгівлі може перешкодити РФ.

"Росія намагається відсікати торговельні зв'язки, продемонструвати: зона вільної торгівлі з ЄС працювати не зможе. Або буде працювати неефективно. Мовляв, ви почали цей процес, добре, а далі що? Експорт якщо і зростає, то не радикально. Тому попервах нашим компаніям доведеться працювати в особливо напружених умовах", - заявив Клімкін.

"Крім того, я вважаю, Росія буде намагатися грати і з уведенням режиму так званого «найбільшого сприяння», щоб вибити Україну із Зони вільної торгівлі з СНД. Отже, для наших виробників постане питання - власне, воно вже виникло - переорієнтації. Ми повинні чітко розуміти, що маючи такого партнера, як Росія, завжди повинні бути запасні варіанти. Не варіант, а варіанти. І ще ми повинні бути сильними. Тільки за таких умов економіка матиме шанси, зокрема на інших ринках", - резюмував міністр.

Докладно про це читайте в повній версії інтерв'ю "Павло Клімкін: "Ми не можемо, як Росія, купувати гуртом і в роздріб європейських політиків, журналістів, депутатів, бізнесменів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram