ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева готується скасувати валютні обмеження у 2016 році

НБУ сподівається перезавантажити ринок протягом декількох місяців.

Гонтарева готується скасувати валютні обмеження у 2016 році
Фото: LB.ua

Глава Нацбанку України Валерія Гонтарева заявила, що нинішні валютні обмеження можуть скасувати ближче до середини наступного року.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, про це вона сказала у відеозверненні до учасників

Одеського фінансового форуму, який проходить у четвер.

"Для того, щоб заспокоїти життя в країні, нам довелося вдатися до абсолютно драконівських адміністративних заходів, пов'язаних із роботою валютного ринку. Це були вимушені заходи. Але ми почали поступову лібералізацію всіх наших адміністративних обмежень. Понад те: наше завдання сьогодні не тільки прибрати всі адміністративні обмеження, які були зроблені у вересні минулого року і в лютому цього року. Ми хочемо вийти із цих обмежень в абсолютно нове життя, життя без декрету про валютне регулювання, датоване 1993 роком. Він застарів, напевно, ще 1998 року. Ми вже почали лібералізацію і поступове скасування обмежень, але повне скасування ми готуємося зробити, напевно, до середини наступного року. Це все відбувається етапами, в середині наступного року ми хочемо вийти в зовсім нове валютне регулювання", - сказала вона.

Гонтарева також повідомила, що в четвер у НБУ розглядатимуть питання зміни облікової ставки.

Нагадаємо, 27 серпня 2015 року НБУ оголосив про пом'якшення своєї грошово-кредитної політики, знизивши облікову ставку із 30 до 27%. Голова НБУ тоді говорила, що розглядалася можливість і більш істотного зниження облікової ставки, але було вирішено обмежити трьома пунктами у зв'язку з напруженою ситуацією на світових ринках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram