ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія заблокувала постачання дизелю в Україну

ФСТЕК намагається не допустити використання російського палива українською армією.

Росія заблокувала постачання дизелю в Україну
Фото: гсм24.рф

Федеральна служба технічного та експортного контролю РФ (ФСТЕК) обмежила постачання дизельного палива в Україну. Про це повідомила своїм українським клієнтам російська компанія "Роснефть", пише профільне видання OilNews.

Формально мета введених обмежень - не допустити використання російського палива Збройними Силами України. Видання зазначає, що російські постачальники нафтопродуктів вимагають від українських контрагентів довідки про те, що поставлений ресурс не буде використаний у військових цілях. В іншому разі російські митні служби не оформляють паливо.

За словами директора консалтингової групи "А-95" (Київ) Сергія Куюна, цього року на частку російського постачання припадає 30% ринку дизпалива.

"Фактичне блокування експорту дизпалива в Україну може спричинити певний ресурсний дискомфорт на час переорієнтації на інші джерела постачання, насамперед на Білорусь, яка сильно скоротила експорт в Україну 2015 року (насамперед через активізацію російських виробників). Також не доводиться виключати корекцію цін, оскільки російське дизпаливо є найдешевшим на ринку і буде заміщене дорожчими ресурсами з альтернативних джерел", - сказав він у коментарі "Інтерфаксу-Україна".

При цьому він зазначив, що зараз запаси дизпалива на внутрішньому ринку надлишкові.

За підсумками січня-серпня РФ поставила в Україну 1,01 млн тонн дизпалива, зайнявши другу позицію серед постачальників такого палива після Білорусі. З РФ постачають продукцію Саратовського і Рязанського НПЗ (Роснефть), Волгоградського НПЗ (Лукойл) і Орського НПЗ (Русснефть).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram