ГоловнаПолітика

Клімкін: Україна розраховує відсудити у Росії більш як $50 млрд

У Кабміні визначилися з розмірами позовних вимог.

Клімкін: Україна розраховує відсудити у Росії більш як $50 млрд

Україна в міжнародних судах вимагатиме у Росії компенсувати збитки за Крим і Донбас, сума претензій за позовами перевищуватиме 50 млрд доларів.

"Ми вже знаємо, яке відшкодування збитків ми вимагатимемо", - заявив сьогодні в ефірі програми "Лівий берег із Сонею Кошкіною" міністр закордонних справ Павло Клімкін, розповідаючи про позови, які Україна подала до міжнародних судів проти Росії у зв'язку з окупацією Криму і агресією на Донбасі.

"Йдеться про мільярдні суми. Причому мільярдні суми можуть бути за різними позовами. Думаю, в результаті сума за деякими позовами може за порядком своєї величини рівнятися "справі ЮКОСу" (ЮКОС у Гаазі відсудив у Росії 50 млрд доларів, - ред.), - зазначив міністр.

"Ми порахували все. Навіть вартість природних ресурсів, включаючи пісок, який ми не можемо використовувати", - акцентував Клімкін.

Розповідаючи докладніше про позови, додав: "У Міжнародний суд ООН ще ніхто не звертався з позовами щодо невиконання Конвенції щодо фінансування тероризму. І якщо ми доведемо, що Росія як держава фінансувала і фінансує тероризм, це може привести Росію до абсолютно непередбачуваних обставин". 

"Це можуть бути додаткові обмеження, які можуть накласти на Росію в ході її взаємодії з міжнародними інституціями. Також це може бути заборона Росії щодо участі у деяких міжнародно-правових форматах", - уточнив Клімкін можливі наслідки.

Відповідаючи на запитання про те, чи можна під цим мати на увазі міжнародну ізоляцію Росії, він сказав: "Так, значну частину міжнародної ізоляції".

При цьому міністр підкреслив, що отримання таких судових рішень не варто чекати в короткостроковій перспективі: "Це - питання чотирьох-шести років".

Повну версію інтерв'ю з Павлом Клімкіним дивіться сьогодні і завтра - у двох частинах - рівно о 23:00 на телеканалі "24". Текстову версію очікуйте на сайті LB.ua найближчим часом.

Нагадаємо, зараз у провадженні Європейського суду з прав людини перебувають чотири міждержавні справи. Перший позов стосується подій, що відбувалися в 2014 році в Криму і на сході України. Другий - викрадення груп дітей у східній частині України та їх тимчасового перевезення в Росію. Третій позов стосується справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера. Четвертий стосується порушення Росією права Олега Сенцова та інших українців на правосуддя.

Крім того, Україна почала процес подачі позову до Міжнародного суду ООН щодо порушення Росією міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та за підтримку терористів на сході країни.

Поряд з цим Україна визнала юрисдикцію Гаазького трибуналу стосовно військових злочинів, скоєних з початку 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram