ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк зажадав від МЕРТ терміново внести пропозиції щодо скорочення дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку

Раніше МЕРТ проігнорувало прохання металургів

Яценюк зажадав від МЕРТ терміново внести пропозиції щодо скорочення дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зажадав від міністра економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) Айвараса Абромавічуса терміново внести пропозиції щодо нормалізації ситуації із забезпеченням металургійних підприємств країни брухтом чорних металів.

У розпорядженні прем'єр-міністра щодо дефіциту брухту чорних металів в Україні йдеться: "А. Абромавічусу. Терміново внести на КМУ (Кабінет Міністрів України - ІФ) пропозиції! Це тіньовий бізнес, який вбиває виробництво".

Документ, копію якого має агентство "Інтерфакс-Україна", датується 7 вересня цього року.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі раніше ігнорувало звернення металургійних підприємств і профспілок металургів з вимогою вирішити проблему дефіциту брухту чорних металів, фактично діючи в інтересах експортерів металобрухту.

Як повідомлялося, об'єднання метпідприємств "Металургпром" і об'єднання трубних підприємств України "Укртрубопром" (обидва - Дніпропетровськ) направили 7 серпня 2015 року лист на адресу прем'єр-міністра Яценюка, в якому відзначали різке погіршення постачання брухтом чорних металів метпідприємств і просили уряд допомогти у вирішенні цієї проблеми.

При цьому констатувалося, що експорт брухту збільшується і пропорційно зростає його недопоставка на метпідприємства. За шість місяців 2015 року недопоставлено 440 тис. тонн, тоді як на експорт відвантажено 700 тис. тонн.

У документі зазначалося, що сьогодні гірничо-металургійний комплекс формує понад 10% ВВП країни, а сумарно разом із транспортом, енергетикою та іншими галузями, що споживають металопродукцію, - 40% українського ВВП. За 2014 рік підприємства ГМК переказали до бюджетів усіх рівнів понад 9 млрд грн. Зупинка цього локомотива української економіки внаслідок незабезпечення його металобрухтом загрожує величезними економічними втратами як окремим підприємствам, так і країні в цілому.

Автори листа уточнювали, що необхідні повноваження для регулювання експорту у МЕРТ є: наказ від 17 квітня 2015 року №381 "Про розрахунковий баланс формування та споживання брухту чорних металів" містить норму про перегляд квоти на друге півріччя, на підставі результатів роботи металургійної галузі у першому півріччі. Підстави для зниження експорту: дефіцит брухту для внутрішнього споживання, зниження обсягів заготівлі порівняно з прогнозованими, катастрофічне зменшення запасів на складах підприємств.

"Металургпром" і "Укртрубопром" просили прем'єр-міністра втрутитися в ситуацію і дати вказівку МЕРТ про призупинення видачі нових квот на експорт металобрухту до кінця 2015 року.

"Також просимо доручити Мінекономрозвитку до кінця цього року, спільно із зацікавленими сторонами, виробити механізм регулювання ринку металобрухту, який забезпечить потреби металургів і дозволить своєчасно реагувати на фактичний стан справ", - резюмували в листі.

За той час, що минув після направлення листа прем'єр-міністрові, ситуація із забезпеченням метпідприємств металобрухтом погіршилася, а його експорт зріс.

Так, поставки брухту чорних металів на метпідприємства України в січні-липні 2015 року знизилися на 19,6% порівняно з аналогічним періодом 2014 року - до 1,644 млн тонн. При цьому в липні поставлено на метпідприємства 224 тис. тонн металобрухту, тоді як у червні - 233 тис. тонн, у травні - 283 тис. тонн, у квітні - 281 тис. тонн.

Водночас, згідно з митною статистикою, оприлюдненою Державною фіскальною службою (ДФС) України, українські підприємства за операціями з брухтом чорних металів у січні-липні 2015 року наростили експорт брухту чорних металів на 60%, або на 64,3%, залежно від різної порівняльної бази, а порівняно з аналогічним періодом 2014 року - до 916,703 тис. тонн (за сім місяців 2014 експортовано 572,832 тис. тонн - за даними митної служби, і 557,833 тис. тонн - за даними Держстату).

Експорт металобрухту у грошовому вираженні зріс на 23,2-26,6% - до $224,511 млн ($182,162 млн і $177,28 млн відповідно).

За 8 місяців 2015 року українські підприємства за операціями з брухтом чорних металів наростили експорт брухту чорних металів на 56%, або на 59,8% (залежно від порівняльної бази) порівняно з аналогічним періодом 2014 року - до 992,853 тис. тонн (за вісім місяців 2014 року, за даними митної служби, експортовано 636,266 тис. тонн, за даними Держстату - 621,267 тис. тонн). У грошовому вираженні експорт зріс на 10,6-22,7% - до $241,901 млн ($202,205 млн і $197,145 млн відповідно).

Федерація металургів України (ФМУ) також висловлювала крайню стурбованість щодо забезпечення метпідприємств брухтом чорних металів, надіславши до Кабінету Міністрів листа з проханням призупинити на II півріччя прийом заявок на експорт металобрухту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram