ГоловнаСвіт

У Буркіна-Фасо відбувся військовий переворот

Буркінійській президентській гвардії не сподобалася спроба перехідного уряду розпустити її.

У Буркіна-Фасо відбувся військовий переворот
Мишель Кафандо
Фото: www.innercitypress.com

Військові у Буркіна-Фасо оголосили про усунення з поста тимчасового президента Мішеля Кафандо і розпуск уряду.

Про це у телезверненні заявив представник путчистів, які раніше заарештували главу держави, передає агентство Рейтер.

В ефірі державного каналу RTB Television представник президентської гвардії заявив: "Уряд відправлено у відставку. Замість нього була створена Рада національної демократії, яка має організувати демократичні загальні вибори... Патріотичні сили, об'єднані в Раду національної демократії, вирішили сьогодні покласти край девіантному перехідному режиму. Перехідний режим поступово дистанціювався від цілей відновлення нашої демократії".

Увечері 16 вересня президентська гвардія Буркіна-Фасо взяла в заручники майже все керівництво країни. Голова парламенту Черіфф Сі, який уникнув арешту, назвав дії гвардії "атакою на республіку та її інститути" і закликав прихильників організувати акцію біля президентського палацу в столиці країни Уагадугу, щоб домогтися звільнення президента і міністрів. Розганяючи демонстрацію проти чергового перевороту, військові використовували попереджувальні постріли.

Кафандо очолив країну торік у листопаді після повалення режиму Блеза Компаоре. Планувалося, що Кафандо покине крісло тимчасового глави держави наприкінці цього року, після президентських і парламентських виборів. Вони мали відбутись у жовтні.

Нинішній інцидент стався через два дні після того, як комісія з національного примирення і реформ запропонувала розпустити президентську гвардію. Ця військова структура була головною опорою режиму екс-президента Компаоре, що прийшов до влади в результаті військового перевороту в 1987 році і правив країною 27 років. Компаоре був змушений піти зі свого поста 31 жовтня 2014 року в результаті народних заворушень. Їх причиною став намір Компаоре внести поправки до конституції, що дозволяють йому обиратися на черговий термін.

Африканський союз, ЄС і ООН вимагають відновлення конституційного порядку в Буркіна-Фасо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram