ГоловнаПолітика

У Чечні почали судити українців Карпюка і Клиха

Голова СК РФ заявляє про достатню кількість доказів для обвинувального вироку

У Чечні почали судити українців Карпюка і Клиха
Николай Карпюк
Фото: times.cv.ua

У Верховному суді Чечні почалися судові слухання по суті стосовно незаконно утримуваних в Росії громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Про це повідомляє офіційний сайт Слідчого комітету РФ.

Карпюка і Клиха в Росії звинувачують за кількома статтями, а саме - керівництво та участь у банді; вбивство двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку і замах на вбивство двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку.

Російські слідчі стверджують, що в 1994 році Карпюк разом з Дмитром Корчинським і членами організації УНА-УНСО прибули на територію Чечні нібито "здійснювати напади і вбивства громадян, військовослужбовців Збройних Сил РФ, а також співробітників правоохоронних органів".

Крім того, в СК РФ заявляють, що Карпюк спільно з Олександром Музычком очолили банду під назвою "Вікінг", в яку також нібито входив Клих і лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош.

Представник СК РФ Володимир Маркін заявив, що Карпюка і Клиха "найближчим часом чекають" теплі "зустрічі в місцях позбавлення волі, в тому числі і зі своїми соратниками". Зазначимо, що раніше Маркін заявив, що український прем’єр Арсеній Яценюк в 1994-1995 роках нібито воював у Чечні у складі карального загону "Арго", а потім "Вікінг".

Нагадаємо, 29 березня 2014 року лідера Української національної асамблеї (УНА) Миколу Карпюка викрали співробітники Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії. Пізніше СК РФ пояснив, що Карпюка підозрюють в участі в Чеченській війні. У вересні 2014 року стало відомо про затримання в Росії без звинувачень українського журналіста Станіслава Клиха, який приїхав у гості до дівчини. Пізніше Слідком відмовив у допуску консула України в Ростові-на-Дону на зустріч з Карпюком і Клихом.

У травні 2015 року МЗС України вручило російському консулові ноту протесту у зв'язку з порушенням прав Карпюка і Клиха і зажадав надати офіційну інформацію про затриманих. При цьому російський адвокат Ілля Новіков припустив, що Карпюка, можливо, вже немає серед живих.

26 серпня СК РФ надіслав кримінальну справу проти українців до суду для розгляду по суті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram