ГоловнаПолітика

Порошенко назвав умови виборів на Донбасі

Люди повинні вибирати легітимну владу, але не в умовах окупації

Порошенко назвав умови виборів на Донбасі
Фото: yes-ukraine.org

Для врегулювання ситуації на Донбасі необхідно відвести зброю і забезпечити проведення чесних і прозорих виборів за українським законодавством, які дозволять людям не в умовах окупації, а вільно вибрати легітимну владу.

Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам, повідомляє прес-служба президента.

"Дуже важливо, що це не лише безпековий, а й політичний компонент, де треба дати можливість людям обрати собі владу", - підкреслив президент.

Порошенко підкреслив, що чесні вибори можливі лише за умов, коли на вулицях не буде озброєних людей, коли Росія виведе свої окупаційні війська, відновиться український контроль над державним кордоном між Україною і Росією, коли буде дозволена і забезпечена діяльність українських політичних сил, відновлено діяльність ЗМІ, буде можливість забезпечити свободу зібрань, контроль волевиявлення громадян і коли це волевиявлення буде вільним, неупередженим.

"Саме так записано в Мінську. Якщо ви не виконуєте умови, якщо міжнародні спостерігачі не підтверджують це волевиявлення - це не є вибори. Саме тому ми наголошуємо, що спроба повторити ганебну провокацію у вигляді фейкових виборів, які вони зробили 2 листопада минулого року, тим самим знищивши минулорічні Мінські процеси - ми не дозволимо цього зробити", - наголосив президент.

Глава держави наголосив на необхідності повного виконання мінських домовленостей до кінця цього року. "Домовленості мають бути виконані. Я не хочу нікого розхолоджувати, нікому давати люфт, бо за кожним днем неврегулювання, ескалації збройної агресії Росії проти України - людські жертви, втрати економіки, втрати перспективи", - сказав президент.

"Теза про те, що "давайте продовжимо виконання після 1 січня 2016 року" - це означає "давайте продовжимо окупацію". Я не збираюся на це йти. І позиція України, світу буде абсолютно твердою", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, напередодні повпред самопроголошеної "ДНР" Денис Пушилін запропонував розпочати обговорення перенесення термінів виконання Мінського Комплексу заходів на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram