ГоловнаПолітика

Європарламент ухвалив резолюцію щодо звільнення Савченко та Сенцова

Парламентарії вимагають негайно звільнити політв'язнів в РФ

Європарламент ухвалив резолюцію щодо звільнення Савченко та Сенцова
Фото: EPA/UPG

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо Росії і справ Естона Кохвера (ув'язнений естонський офіцер), українського режисера Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на прес-службу Європарламенту.

"Європарламент строго засуджує незаконний вирок і засудження Олега Сенцова та Олександра Кольченка, закликає Російську Федерацію негайно їх звільнити і гарантувати їхнє безпечне повернення до України", - йдеться в резолюції.

Депутати також закликали звільнити всіх українських громадян, в тому числі депутата Надію Савченко, які незаконно утримуються в РФ, як було погоджено в рамках імплементації Мінських угод.

У документі підкреслюється, що Росія порушує Європейську конвенцію з прав людини. Європарламентарі висловлюють жаль, що право і судочинство в РФ використовуються як політичний інструмент у порушенні міжнародного права і стандартів.

Депутати строго засудили грубе порушення Росією територіальної цілісності України та Естонії під час незаконного викрадення громадян цих країн, що свідчить про незаконність їхнього засудження в російських судах.

У резолюції наголошується, що російська влада і правоохоронці несуть повну відповідальність за безпеку і добробут всіх ув'язнених, зокрема за право на візити рідних, дипломатів, надання належної медичної та правової допомоги.

Також у документі наголошується, що Росія є членом Ради Європи та ОБСЄ, а отже повинна виконувати свої зобов'язання, взяті в рамках цих організацій.

"Європарламент закликає президента Європейської ради і високого представника ЄС представити всеосяжну політичну стратегію, яка забезпечить вироблення з боку ЄС ініціативи і проведення більш чіткої політики щодо Росії", - підкреслюється в документі.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Олександра Кольченка, який проходив у тій самій справі, засуджено до 10 років колонії суворого режиму.

Суд над льотчицею Надією Савченко триває. За словами адвоката, їй може загрожувати до 25 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram