ГоловнаСуспільствоЖиття

Головний архітектор Києва запропонував знести Арку Дружби народів

"Яка це дружба, якщо російські війська прийшли на нашу землю з танками?"

Головний архітектор Києва запропонував знести Арку Дружби народів
Арка Дружбы народов
Фото: uk.wikipedia.org

Головний архітектор Києва Сергій Целовальник вважає, що Арку Дружби народів у Києві треба знести.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Я цю арку вважаю даремною. Яка це дружба, якщо російські війська прийшли на нашу землю з танками і йде справжня війна?! Я не бачу художньої цінності у цій споруді і вважаю, що Бондаренко (колишній голова КМДА Володимир Бондаренко, - ред.) правий - треба знести. До речі, він жодного разу мене не викликав, щоб поговорити про містобудування, мабуть, було не до того... За намовлянням "доброзичливців" він теж намагався мене звільнити", - зазначив Целовальник.

Він також не виключає, що на місці Арки може бути облаштований Пантеон Слави борців за незалежність України.

"Ми пропонуємо створити Пантеон Слави борців за незалежність України і зробити його знаковим для кожного жителя країни. Там будуть спочивати останки великих людей, починаючи від Володимира Великого і всіх гетьманів, закінчуючи сучасними героями, які загинули, захищаючи Україну. У Пантеоні буде символічна могила невідомого солдата. Я дуже хочу, щоб невідомих солдатів не було, адже кожна мати не хоче загибелі сина, але якщо це трапиться, то знати, де він похований... Такий Пантеон може з'явитися на місці Арки Дружби народів, у Хрещатому парку", - зазначив головний архітектор столиці.

Нагадаємо, Арку Дружби народів відкрили у 1982 році у Хрещатому парку на честь возз'єднання України з Росією. Будівництво тривало близько чотирьох років і приурочувалося до ювілею утворення СРСР. Відкрили монумент напередодні річниці Жовтневої революції. Арка народів складається з трьох елементів: арки у вигляді величезної веселки, бронзової скульптури двох робітників (українця і росіянина, які  підняли стрічку з орденом "Дружби народів") і скульптури з граніту сцени Переяславської ради.

За монументом розташований оглядовий майданчик, з якого відкривається вид на Дніпро та його лівий берег.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram