ГоловнаПолітика

Найкращі айтішники країни займатимуться розвитком столиці

Для розробки сервісів комфортного міста до хакатону долучилися найкращі фахівці та експерти, яким не байдуже майбутнє столиці.

Найкращі айтішники країни займатимуться розвитком столиці

У минулі вихідні керівник проекту Kyiv Smart City Юрій Назаров зібрав наймасштабніший хакатон, який коли-небудь проходив у Києві. Тема форуму - розробка інноваційних проектів, присвячених розвитку міста. До того ж учасникам для цього давали лише одну добу.

Поділитися цікавими ідеям, силами і натхненням висловила бажання рекордна кількість учасників - 50 команд, 5 з яких отримали сертифікати, що гарантують підтримку проекту містом.

"Ми розуміємо, що розробити повноцінний сервіс або мобільний додаток за 24 години важко, а за відсутності або часткової доступності тих чи інших даних зробити це ще складніше. Тому оцінювали не стільки завершеність проекту, скільки системний підхід до вирішення завдання: розуміння проблематики, наявність опрацьованих матеріалів, даних, аналіз аналогів інших міст і спільне бачення розвитку проекту", - зазначив керівник проекту Kyiv Smart City Юрій Назаров.

Також учасники хакатону отримали можливість комунікації з менторами та експертами в різних питаннях, які були на заході. Таке спілкування значно підвищує шанс, що проект буде дійсно збалансований з точки зору всіх учасників процесу, щоб не витрачати час на речі, які не актуальні або мають вже робочі аналоги.

При визначенні переможців враховувалася актуальність проекту з погляду жителів міста, можливість розв’язувати певні проблеми, практичне або стратегічне значення для столиці, системність підходу до розв’язання проблем.

За результатами голосування журі переможцями стали команди:

  • "Енергоефективність", яка репрезентувала систему відстеження енергоефективності та тепловтрат споруд;
  • "Кавун" з картою небезпечних вулиць міста Києва та повідомленням про перебування в небезпечній зоні;
  • "ХАІ healthmonitor" із системою контролю стану здоров'я та місцезнаходження людини з пристроєм, який проводить вимірювання показників життєдіяльності, а інформацію направляє лікареві;
  • "КиївДівСервіс" із сервісом для глухих людей, який допомагає спілкуватися з тими, хто чує, дає можливість викликати таксі, має список сурдоперекладачів, надає новини для глухих, дозволяє викликати співробітників ЖЕКу та екстрені служби;
  • "Open City" з єдиною платформою, яка отримуватиме аудіо, відео та інші дані, після чого інтегруватиме цю інформацію з муніципальними службами.

Всі ці проекти отримають від міста максимальну підтримку в пошуку спонсорів та реалізації.

Варто зазначити, що механізм проведення хакатону був таким: місто надало АРІ (базу даних), яку проаналізували команди-учасниці. Останні, у свою чергу, розробили проекти, які, на їхню думку, допоможуть Києву.

За добу були створені готові продукти або прототипи, які вирішать питання міста у соціальній та міський адміністративній сфері.

Також нагадаємо, що 1 вересня відбулася зустріч команди Kyiv Smart City з найактивнішими студентами київських вузів - КПІ, КНУ ім. Т.Г. Шевченка, Києво-Могилянська академія. На креативній сесії вони зуміли розробити низку ідей і рішень, які були передані менторам і командам для роботи на хакатоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram