ГоловнаПолітика

Кров і реформа. Як безвідповідальність політиків призвела до трагедії

Близько півтори тисячі мітингувальників під Верховною Радою радісно розмахували прапорами «Свободи», Радикальної партії, «Громадянської позиції», «Укропу», голосно вигукуючи «Ганьба». Вранці 31 серпня нічого не віщувало трагедії. Журналісти радше очікували бійки в самому парламенті під час голосування за проект змін до Конституції.

Робота ВР розпочалася традиційно із позиційного протистояння: Ляшко і його соратники заблокували президію Верховної Ради, до них приєдналися «свободівці», трибуну ж «захопили» депутати Блоку Петра Порошенка, щоб в разі чого хоча б звідти дати слово спікеру Володимиру Гройсману. Правда, тривалий час побачити, що відбувається в сесійній залі журналісти не могли. Ложа преси на третьому поверсі була закритою.

Фото: Макс Требухов

Фактично до ранку позачергового засідання Ради позицію щодо голосування визначила фракція «Самопоміч», котра напередодні кілька годин обговорювала зміни до Конституції. Решта фракцій засідали в парламенті з 9 ранку у день голосування.

Вже з вечора неділі лідер «Самопомочі» Олег Березюк заявляв про «консолідовану позицію щодо голосування червоною кнопкою» за зміни до Конституції. Цьому передували гучні заяви голови партії «Самопоміч» Андрія Садового, який говорив про жорсткий пресинг і спробу розколоти його фракцію. «Пропонують гроші, посади, перспективи і так далі. Я абсолютно впевнений в твердій, принциповій позиції більшості своїх колег. Відносно тих декількох, які коливаються, – залишається сподіватись, що в дитинстві вони встигли прочитати правильні книжки», – з іронією заявив мер Львова.

Факти тиску підтверджував і Березюк, хоча не назвав, хто на нього тиснув. Після таких заяв «Самопоміч» внесла зміни до положення фракції. Відтепер депутат «Самопомочі», який проголосує всупереч позиції фракції щодо змін до Конституції, оголошення війни або миру, а також з приводу референдуму та імпічменту президента, буде виключений з неї.

Фото: Макс Требухов

– Ви готові виключити з фракції перший номер «Самопомочі»?, – питаю у одного з нардепів фракції Руслана Сидоровича щодо Ганни Гопко, котра раніше підтримала направлення проекту конституційних змін до Конституційного Суду.

– Дуже гарні є слова в Біблії: хто був першим, може стати останнім, хто був останнім, може стати першим. Зараз ми не розглядаємо, хто був першим номером, а хто – останнім. Питання в тому, що ми є згуртованим колективом, який єдиною шеренгою бореться за ті ідеали, які вклали в нас наші виборці. Якщо вони від них відступають, то займають іншу позицію, і повинні бути з тими, хто розділяє їхню думку, – у стилі Садового відповів нардеп.

Під «вони» Сидорович, вочевидь, мав на увазі п'ятьох членів фракції, що були на зустрічі з президентом Петром Порошенком у суботу, 30 серпня, і позиція яких суперечила позиції фракції, – Ганну Гопко, Остапа Єднака, Павла Кишкаря, Віктора Кривенка і Вікторію Пташник.

– Вам не здається, що це – гра на випередження, це шоу, – обурюється в коментарі LB.ua Ганна Гопко щодо чуток про ніби то запропоновану їй Банковою посаду заступника міністра закордонних справ. – Перед виборами в парламент в мене були пропозиції абсолютно від всіх політичних партій, окрім Опозиційного блоку. Порошенко ще в червні минулого року пропонував мені стати заступником голови його адміністрації, відповідальною за реформи. Мені пропонували посаду віце-прем'єра з євроінтеграції, міністра екології і так далі. Якщо би хтось хотів посад, то би вже давно їх отримав. Я обрала партію, яка мала найнижчий рейтинг, щоб іти сюди (в парламент – ред.) працювати.

За словами одного з представників фракції «Самопоміч», на Банковій і справді нікому не пропонували посад. Вибрали тих, яких в прямому сенсі можна було «дотиснути».

– В одного - брат наркоман, іншого - «вхопили» через квартиру... Ще одному сказали, що мають запис його розмови з Клюєвим... От таким брудним чином з ними говорили. А що стосується Гопко, то вона давно з президентом, підтримує його політику і так далі. Її позиція для мене найбільш зрозуміла. Вона ж голова комітету у закордонних справах. А про виконання Мінських угод говорять всі європейські представники, – заявив співрозмовник LB.ua.

– Моя совість, мої професійні переконання полягають в тому, що зараз голосування за Конституцію – це децентралізація, зменшення узурпації влади. Це те, що обіцяла та ж «Самопоміч» та інші політсили під час виборів. Крім цього, це – питання зупинки ескалації конфлікту, стратегія виходу з війни і перемоги над Росією. Третє – це реінтеграція Донбасу. Все решта – ФСБшне шоу проти держави, – емоційно заявила Гопко.

***

– Зараз засідання фракції, рішення ще немає, – сухо відповів нардеп від «Батьківщини» Сергій Соболєв на запитання журналістів щодо голосування. Фракція Юлії Тимошенко тримала в таємниці свою позицію до початку голосування. За словами одного з депутатів «Батьківщини», під час засідання 11 депутатів фракції проголосувало за те, щоб голосувати проти змін до Конституції, шестеро – утрималось.

 – Юлія Володимирівна заявляла, що проти голосування... Припускаю, що Тимошенко вчора щось попросила (на Банковій – ред.), але на це не погодились. Вона виглядала досить злою на фракції. Повірте, цікавили її лише конкретні амбіції, ніяк не державні, – додає співрозмовник LB.ua, не конкретизуючи, в чому полягали переговори в АП з Тимошенко.

– «Батьківщина», тобто Тимошенко, вирішуватиме щодо голосування прямо в залі. Вона хоче зрозуміти, куди, як то кажуть віє вітер, тобто яке рішення для неї буде більш вдалим в цей момент, – додає один із депутатів БПП.

До тих, хто одностайно не підтримуватиме зміни до Конституції навіть у першому читанні одразу приєдналися депутати від «Свободи» і кілька позафракційних.

– Ті, хто мутять воду, це – «радикали», «Свобода», частина «Самопомочі» і «Батьківщина». Які в них мотиви? Питання: хто кого звинуватить в державній зраді... На цьому й будуватимуть свої політичні кампанії. Скоро ж місцеві вибори, – каже один із нардепів «Народного фронту».

У політичному популізмі і піарі на фоні змін до Конституції соратників по коаліції відкрито звинувачували представники Блоку Петра Порошенка. І лідер фракції Юрії Луценко, і один з його заступників Ігор Кононенко критикували тих, хто блокував трибуну.

– Люди, котрі блокують парламент і демонструють ніби то непрацездатність українського парламенту не дружать з головою. Домовитися з ними не вдалось, – заявив Луценко, коли очікування початку засідання затягнулось на годину.

Як вдалось дізнатися LB.ua, вранці в кабінеті Володимира Гройсмана проводились переговори з лідером «радикалів» Олегом Ляшком щодо розблокування трибуни.

Фото: Макс Требухов

 – Ляшко пообіцяв розблокувати, а прийшов в зал і сказав: «Ні, не розблоковуємо». Торгувався в основному за Мосійчука і Лозового, за їхні кримінальні справи, – розповідає один з нардепів БПП на правах анонімності.

Втім, нардепи президентської фракції були впевнені: у залі є більше 226 голосів, необхідних за ухвалення змін до Конституції в першому читанні. Більше того, свою готовність голосувати разом з найбільшими коаліційними фракціями висловлювати і представники Опозиційного блоку. В кулуарах з'явився колишній глава адміністрації Януковича Сергій Льовочкін, який мило бесідував з журналістами про події на Донбасі, прогнози щодо виборів, соціологію колишніх регіоналів...

– Нас не влаштовує запропонована децентралізація, але в той же час зараз так сконструйований закон, що голосування за нього відкриває дорогу до миру, – повідомив він позицію Опоблоку.

Один зі співрозмовників LB.ua в БПП розповів, що Льовочкін приходив на Банкову і в Кабмін для переговорів щодо голосування за зміни до Конституції.

– Звучав цілий ряд «хотєлок», на що їм сказали «до побачення» і все..., – стверджує наш співрозмовник.

В самій фракції Опоблоку LB.ua повідомили, що їм наразі вигідно підтримувати Банкову, мовляв, Адміністрації президента будуть закидати, що вона просуває конституційну реформу у співпраці з колишніми регіоналами.

***

Після сигнального дзвінка в зал швидко зайшли депутати. Володимира Гройсмана пропустили його соратники до трибуни, звідки він і розпочав засідання. Перекрикуючи «ляшківців», котрі продовжували займати крісла керівництва парламенту та заблокували туди прохід, спікер почав свій пафосний виступ. Втім, через шум від криків «Ні – державній зраді», «Ганьба!» і звуки клаксона, який почали використовувати «радикали», доносились лише окремі фрази Гройсмана про «необхідність боротися за кожен голос», «європейську реформу» і т.д.

Фото: Макс Требухов

Втихомирити соратників Ляшка вдалось лише на хвилину мовчання за загиблим нардепом «Волі народу» Ігорем Єремеєвим і під час виступу Юрія Шухевича, що висловив позицію фракції Радикальної партії, назвавши зміни до Конституції «державною зрадою».

Радикали не дали виступити ні Степану Кубіву, який представляв проект постанови, ні Руслану Князевичу, що зачитував висновок профільного комітету, не кажучи вже про лідерів тих фракцій, котрі закликали підтримати зміни до Основного закону.

Гройсман один раз спробував зробити зауваження депутатам від Радикальної партії, мовляв, «коли говорив представник вашої фракції, ви його слухали». У відповідь роздався черговий пронизливий звук клаксона.

Щоправда, сподобалась «радикалам» позиція Тимошенко, котра спочатку говорила про необхідність децентралізації, а потім - про потребу в «новому процесі переговорів щодо змін до Конституції і праведний, ефективний, результативний, чесний шлях до миру». На слова лідерки «Батьківщини» досить емоційно реагував Гройсман, що стояв поряд. Його ставлення до слів Тимошенко, як то кажуть, можна було прочитати на обличчі.

Фото: Макс Требухов

Запланований був і виступ Президента Петра Порошенка перед парламентом, однак, його скасували, зважаючи на емоції Радикальної партії.

Давши депутатам три хвилини, аби всі зайняли свої місця, спікер оголосив голосування. На табло засвітилось 265 голосів «за». Практично повним складом проголосували депутати БПП (лише п'ятеро «проти»), «Народного фронту» (один «проти»), Опозиційного блоку, груп «Воля народу» та «Відродження» і п'ятеро депутатів від «Самопомочі». Останніх згодом виключили з фракції.

Не дочекавшись оголошення Гройсмана про закриття сесії, під виконання гімну, із залу засідань швидкою ходою вийшла делегація Опозиційного блоку. Решта депутатів після розданих коментарів в кулуарах парламенту також швидко почала розходитись.

***

Баталії із сесійного залу перенеслись під стіни парламенту: протестувальники, зокрема, «свободівські» і «ляшківські» не розходились. А ухвалення змін до Конституції лише підігріло їхні емоції. Натовп мітингувальників почав відтісняти кордони міліції, котрі оточували Верховну Раду. Між ними почалися сутички із використанням палок і сльозогінного газу. Люди відібрали у міліції щити і формували добре відомі з часів Майдану захисні «черепахи».

Фото: Макс Требухов

У кулуарах парламенту знову з'явився Олег Ляшко зі своїми соратниками. «Ну що, йдемо до людей», – менторським тоном він запитав Володимира Парасюка, який вийшов йому на зустріч.

Парасюк погодився. Після кількох хвилинок запинки Ляшко зрозумів, що центральний вхід закритий, охорона парламенту не погоджувалась його відкривати і пропонувала вийти через перший під'їзд, куди заходять журналісти.

– Який підземний вхід?! Я взагалі зараз через вікно вийду! – крикнув Ігор Мосійчук одному з охоронців на відповідну пропозицію.

В цей же час Олег Тягнибок, виступаючи з емоційними промовами, "розпалював" людей і провокував їх на бійку.

Згодом «радикали» з Парасюком таки вийшли на вулицю, а журналісти, котрі залишились в парламенті, «прилипли» до вікон. Під Радою ставало «гаряче», сутички посилювались. У хід пішли світошумові гранати. Їх кидали одну за одною. В повітрі зависала димова завіса.

Раптово гримнув сильніший вибух. На бруківці перед парламентом з’явилися плями крові. Поранених клали прямо на землю біля Верховної Ради і швидко знімали зайві елементи обмундирування. Декому швидко перев'язували ноги чи руки. До будинку парламенту почали з'їжджатись машини «швидкої».

Фото: EPA/UPG

Одразу ж після вибуху Ляшко забрав своїх соратників з-під Ради. Кажуть, вони перейшли у фойє готелю "Київ", де він диктував Андрію Лозовому текст свого коментаря щодо Конституції.

Міліція застосовувала сльозогінний газ, однак, через пориви вітру він часто потрапляв в обличчя самих правоохоронців. Згодом сутички стишились, однак, кілька десятків протестувальників таки не залишали своїх позицій. Міліція відтіснила їх на вулицю Грушевського, а згодом вони зовсім розійшлися.

Міністерство внутрішніх справ повідомило про понад сотню поранених під парламентом і 25-річного бійця Нацгвардії Ігора Дебріна з Херсонської області, що загинув від осколка, який потрапив йому в серце.

– Це нагадує Майдан, 1 грудня, – каже колишній суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін біля одного з вікон парламенту, дивлячись на каску правоохоронця в крові і залишки від вибуху.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram