ГоловнаЕкономікаФінанси

Росія не може вимагати кращих умов, ніж інші кредитори, - Яресько

Всі облігації мають бути трактовані однаково, зазначила міністр.

Росія не може вимагати кращих умов, ніж інші кредитори, - Яресько
Фото: Макс Требухов

Росія не може вимагати для себе кращих умов, ніж інші кредитори, тому що єврооблігації, в яких РФ надала борг у 3 млрд доларів, це не кредит від російського уряду, країна може їх продати.

Про це міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила в інтерв'ю hromadske.tv.

"Є міжнародні правила реструктуризації: всі однакові облігації, всі однакові інструменти повинні бути трактовані однаково. Всі єврооблігації - суверенні. Котируються вони всі на ірландській біржі, вони всі написані під закони Великобританії і вони всі торгуються. Це не кредит від уряду. Вони купили єврооблігації. Вони можуть їх продати, може, вчора продали - і ми будемо винні комусь іншому. Річ у тім, що тому, що це правила, й тому, що в будь-який момент вони можуть бути продані, я мушу всім надати рівні умови. У цих переговорах за принципами є комітет кредиторів, який обумовлює індикативні умови. Позавчора ми домовилися з комітетом - на тому кредиторському комітеті було чотири кредитори", - сказала вона.

При цьому міністр зазначила, що РФ, як і решта кредиторів, мали можливість стати частиною цього комітету, оскільки всіх було повідомлено про те, що Україна оголошує реструктуризацію.

Нагадаємо, 27 серпня комітет кредиторів на чолі з Franklin Templeton погодився на 20%-ву "стрижку" українських євробондів, що становить 3,6 млрд доларів.

Водночас міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що РФ як і раніше відмовляється від списання Україні 20% боргу (600 млн доларів) за євробондами, проданими країною при Вікторові Януковичу в 2013 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram