ГоловнаПолітика

Порошенко відкинув прохання Запорізької облради про особливий статус

"Жодної федералізації і жодних статусів"

Порошенко відкинув прохання Запорізької облради про особливий статус
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко різко відреагував на звернення Запорізької облради надати регіону особливий статус.

Про це він сказав на з'їзді партії "Блок Петра Порошенка - Солідарність".

Як нагадав президент, стаття 92 чинної Конституції передбачає, що виключно законами встановлюється статус Києва як столиці і статуси окремих міст.

"І цим намагалися скористатися! У четвер облрада ухвалила рішення, що їм теж потрібен статус. І вони діятимуть на підставі 92 статті Конституції. Ні. Жодної федералізації і жодних статусів", - заявив Порошенко, додавши, що у проекті змін до Конституції, який парламент має розглянути 31 серпня, стаття 92 скасовується.

Йдеться про звернення Запорізької облради на сесії 27 серпня, ухваленому 66 голосами. У ньому депутати просять ухвалити законопроект "Про спеціальний правовий режим застосування норм законодавства України в соціально-економічній, бюджетній та інших галузях на територіях з ускладненою екологічною ситуацією".

Цей документ пропонує залишати Запорізької області більше надходжень від податків. Ухвалення звернення було добре організовано - біля будівлі облради організували акцію на підтримку документа.

Стаття 92 Конституції передбачає, зокрема, що виключно законами України визначаються: статус столиці України; спеціальний статус інших міст; територіальний устрій України; засади місцевого самоврядування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram