ГоловнаПолітика

Росія витурила голландського професора з казахстанського ВНЗ через Україну

Російському аташе не сподобалася тема дебатів у Назарбаєв-університеті.

Росія витурила голландського професора з казахстанського ВНЗ через Україну
Назарбаев-университет

Російське посольство в Казахстані домоглося розірвання контракту голландського професора з Назарбаєв-університетом після його спроби провести дебати на тему конфлікту РФ і України.

Як пише DW, конфлікт виник понад рік тому, коли відставний офіцер НАТО Марсель де Хаас запропонував як тему для студентських дебатів конфлікт між Росією й Україною. Однак отримав відмову з боку керівництва ВНЗ - мовляв, тема "занадто дражлива". Як потім з'ясував професор, керівництво ВНЗ отримало лист від аташе з питань оборони при посольстві Російської Федерації, полковника Руслана Кузнєцова. У своєму листі на адресу Назарбаєв-університету полковник застеріг від "сумнівного курсу лекцій на тему, якої не існує".

Кузнєцов у листі назвав лекції де Хааса "фальшивкою", які не слід "допускати до умів ваших студентів". Криза в Україні, на думку Кузнєцова, "є наслідком прагнення США за допомогою технології "кольорових революцій" вивести Київ зі сфери російського впливу, порушити сформований порядок забезпечення країн Європи енергоносіями". А катастрофу "Боїнга", який виконував рейс MH17, полковник у тому самому листі назвав "американсько-українською провокацією".

На початку 2015 року, як стверджує де Хаас, непомітно для нього університет почав шукати привід звільнити його. Під різними приводами йому не давали викладати, а наприкінці серпня справа дійшла до розірвання контракту.

Створений 5 років тому елітний казахстанський ВНЗ - університет імені Назарбаєва - уклав договори з багатьма провідними університетами і залучає найкращих професорів зі всього світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram