ГоловнаСвіт

Президент Південного Судану підписав мирну угоду з повстанцями

Жертвами кровопролитного міжетнічного конфлікту в Південному Судані стали понад 10 тис. осіб.

Президент Південного Судану Салва Кіїр підписав угоду про припинення вогню з повстанцями. Представники заколотників поставили свій підпис під документом ще 10 днів тому.

Про це повідомляє euronews.

Кіїр не приховує, що деякі пункти договору його не цілком влаштовують. Йдеться, зокрема, про участь іноземців у контрольній комісії. Водночас президент підкреслює, що без закордонної допомоги не обійтися: "Я попереджаю вас, регіональних лідерів, які приїхали сюди: ми потребуємо вашої допомоги в реалізації цієї угоди. Якщо залишити події тільки під нашу відповідальність, то все зруйнується. Сьогодні відбулися абсолютно неспровоковані сутички".

Угода має покласти край кривавому міжетнічному конфлікту, який триває півтора року між народностями президента Кіїра і колишнього віце-президента Рієка Машара.

Переговори відбувалися надзвичайно складно, домовленості про припинення вогню постійно порушували.

Сутички в Південному Судані на політичному та міжетнічному ґрунті почалися в середині грудня 2013 року. У конфлікті брали участь народності дінка і нуер, Кіїр є представником народності дінка. Кіїр тоді заявив, що в країні відбулася спроба державного перевороту, і звинуватив Машара в його організації. Жертвами конфлікту стали понад 10 тис. осіб, більш ніж 2 млн стали вимушеними переселенцями.

Південний Судан є "наймолодшою" державою на Землі. Його незалежність було проголошено в липні 2011 року за підсумками референдуму. Голосування поклало край громадянській війні між урядом і Народно-визвольним рухом Судану, що тривала 22 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram