ГоловнаСвіт

Близькому Сходу прогнозують гострий дефіцит води

Світові лідери обговорять проблему дефіциту води в Парижі 30 листопада.

Близькому Сходу прогнозують гострий дефіцит води
Архив

Зростання споживання води створить до 2040 року гострий дефіцит цього життєво важливого ресурсу в 33 країнах світу. Найсерйозніші проблеми з нестачею води виникнуть у країнах Близького Сходу.

Про це йдеться в дослідженні американського Інституту світових природних ресурсів.

У дослідженні використали дані зі 167 країн і кілька моделей можливих кліматичних і соціоекономічних змін.

Дефіцит води передбачено як наслідок зростання населення та рівня споживання, а також розширення посушливих районів через зміни в кліматі.

Найсерйозніші проблеми з нестачею води виникнуть у країнах Близького Сходу, які вже живуть в умовах водного дефіциту і залежать від підземних джерел і опріснення морської води.

Крім того, наголошено, що через дефіцит води вже з 2016 року Саудівська Аравія буде залежати від імпорту зерна, оскільки не зможе вирощувати хліба достатньо для внутрішнього споживання.

Дослідники звертають увагу, що дефіцит води вже відіграє роль у розпалюванні і підтримуванні конфліктів на Близькому Сході. Як приклад вони наводять палестино-ізраїльський конфлікт або початок громадянської війни в Сирії 2011 року на тлі посухи.

У березні цього року керівник операцій Міжнародного комітету Червоного Хреста на Близькому Сході і в Північній Африці Роберт Мардін застеріг сторони близькосхідних конфліктів від інструменталізації доступу до води для військових цілей: "Воюючі сторони повинні припинити нападати на системи водопостачання та використовувати контроль над доступом до води для ослаблення свого супротивника або посилення своїх позицій на переговорах. Вода повинна текти для всіх".

Проблему дефіциту води обговорять світові лідери на Конференції ООН зі зміни клімату, яка збереться в Парижі 30 листопада. Експерти закликають політиків укласти спеціальну міжнародну угоду, яка гарантувала б збереження водних ресурсів планети для майбутніх поколінь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram