ГоловнаПолітика

Дніпропетровська ОДА перейшла на прозорі держзакупівлі

Губернатор підключив регіон до Prozorro

Дніпропетровська ОДА перейшла на прозорі держзакупівлі

Голова Дніпропетровської обласної адміністрації Валентин Резніченко підписав розпорядження про переведення з сьогоднішнього дня близько 200 установ, підпорядкованих місцевій владі, на систему електронних закупівель Prozorro.

Про це повідомила прес-служба ОДА.

Система електронних закупівель Prozorro дозволяє проводити всі "допорогові" державні закупівлі. Тобто купувати на електронному аукціоні товари на суму до 100 тис. грн. та послуги - до 1 млн. грн.

Головна її перевага - у відкритості. Будь-який користувач мережі Інтернет може зайти на сайт prozorro.org і побачити, як проводять торги, за якими цінами і на яких умовах. У першу чергу, така система дозволить спростити процес торгів для установ соціального захисту, культури, охорони здоров'я та освіти.

"Система електронних закупівель виключає корупційні схеми при закупівлі ліків, шкільного приладдя, меблів, техніки і багато чого іншого. Також вона дозволяє вийти на ринок новим невеликим підприємствам Дніпропетровщини. Ми не тільки попереджаємо прояви корупції серед чиновників, а й розвиваємо малий і середній бізнес", - підкреслив Резніченко.

Працює система просто. Установа подає заявку про закупівлю на сайт prozorro.org, вказує термін виконання робіт або доставки товару, технічні вимоги, обсяги замовлення та інше. Електронна система автоматично обробляє заявку і розсилає запрошення взяти участь у конкурсі всім виробникам цієї продукції або послуги.

Взяти участь у конкурсі може будь-який підприємець, зареєстрований на сайті. Потім, система самостійно проводить аукціон і визначає найбільш конкурентоспроможний за ціною варіант, який відповідає потребам заявника.

Prozorro - це система електронних державних закупівель, яка спрощує доступ бізнесу до Держторгу і дозволяє мінімізувати корупційні схеми. Системою електронних закупівель вже користуються Міноборони і близько 700 держустанов України. Проведені через неї торги вже заощадили 10-20% бюджетних коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram