ГоловнаПолітика

Саакашвілі поскаржився Кабміну на саботаж Фіскальної служби

Яценюк пригрозив Насірову і Лікарчуку кадровими висновками

Саакашвілі поскаржився Кабміну на саботаж Фіскальної служби
Фото: dyvys.in

Глава Одеської ОДА Михайло Саакашвілі заявив, що після того як було оголошено про плани віддавати на будівництво доріг частину доходів митниці, Київ почав саботувати це рішення.

"Що відбувається зараз на митниці? Після того, як ви оголосили про це рішення, перше, що було зроблено ДФС, - це енергетичну митницю відвели з Одеси. Це означає 28 відсотків доходів митниці. Одночасно різко збільшили плани - на 20 відсотків по-моєму - на розмитнення. І в результаті ми отримали ситуацію, коли тільки у липні-місяці, після того як ми оголосили, що 50 відсотків залишається, 400 млн гривень відвели з митниці. Причому треба констатувати, що це робиться - може, міністр фінансів має зацікавитися цим - в ручному режимі. Одеській митниці дається вказівка перевезти вантажі і розмитнювати на інших митницях. Тобто відколи було оголошено, що цим будуватимуть дороги, моментально увімкнувся режим переведення на інші митниці", - виступив Саакашвілі.

Він допускає, що йдеться про свідомий саботаж.

У відповідь міністр фінансів Наталія Яресько пообіцяла зайнятися цим питанням. "Я хочу вам сказати, що рішення було політичним, але це вимагає ухвалити проект на рівні Верховної Ради. Законопроект подали щодо Одеси плюс кілька додаткових областей, це Львівська, Волинська та Закарпатська. Верховна рада наразі його ще не ухвалила. Те, що відбувається на митниці, це дуже серйозно, я готова сьогодні-завтра поговорити з головою митниці, але поки що закон не діє, на жаль", - сказала Яресько.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у свою чергу пообіцяв зробити відповідні кадрові висновки.

Нагадаємо, 24 червня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував провести експеримент і віддати Одеської області половину понадпланових надходжень від роботи Одеської регіональної митниці. Ці гроші будуть спрямовані на фінансування будівництва дороги Одеса-Рені. Пізніше цю ініціативу підтримав і президент Петро Порошенко.

Куратором митної служби у ДФС є Костянтин Лікарчук, проте 15 серпня він заявив, що його повноваження повністю нівелював голова служби Роман Насіров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram