ГоловнаСвіт

Російські кінематографісти закликали Москву гарантувати права Олега Сенцова

Кінематографісти закликали ініціювати розслідування за фактом повідомлень про катування, які застосовували до Сенцова.

Російські кінематографісти закликали Москву гарантувати права Олега Сенцова
Олег Сенцов
Фото: Андрей Новичков/Грани.Ру

Громадська організація російських кінематографістів "Кіносоюз" закликала голову Ради з прав людини при президенті Росії Михайла Федотова зробити все можливе, щоб гарантувати право обвинуваченого в тероризмі українського режисера Олега Сенцова на об'єктивне та законне розслідування і суд.

"Вражає очевидна невідповідність між діями, в яких звинувачують Сенцова, їх наслідками і безпрецедентною суворістю вироку, на якому наполягає звинувачення", - йдеться у зверненні на сайті "Кіносоюзу".

У документі міститься заклик ініціювати розслідування за фактом повідомлень про катування, які застосовувалися до Сенцова і ключового свідка на цьому процесі Геннадія Афанасьєва.

Автори звернення заявили, що приєднуються до заяви Європейської кіноакадемії на підтримку Сенцова, яка раніше закликала до негайного звільнення українського режисера.

На останньому засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону 19 серпня держзвинувачення зажадало для Сенцова покарання у вигляді 23 років суворого режиму. Вирок у справі очікується 25 серпня.

Режисера Олега Сенцова і проукраїнського активіста Олександра Кольченка заарештували навесні 2014 року в Криму, який Росія анексувала. Їх звинувачують в організації терактів на півострові.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав підсудних політв'язнями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram